Kartonnen Games: King of Tokyo

Door RobinHood op dinsdag 23 oktober 2018 14:02 - Reacties (7)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 3.317

Therapie voor mensen met een bordspel-trauma!

https://cf.geekdo-images.com/imagepage/img/ng9KStO8gKhvX4Hkl_NjtyuEUsM=/fit-in/900x600/filters:no_upscale()/pic3043735.jpg

Dit spel is letterlijk de reden dat ik nu een toch wel leuke stapel boardgames heb, terwijl ik nog geen 5 jaar geleden nooit meer wat met die krengen te maken wou hebben.


En dat om 1 simpele reden: Dit spel is leuk.

Je bent niet een halfuur bezig met geld verdelen onder de spelers, de regels zijn dusdanig simpel dat mijn al vaker genoemde neefje van 7 ze gewoon in 1x begrijpt, het is vrij random, maar ook weer niet tè random en het hele idee van dat je een monster speelt die Tokyo verwoest is ook gewoon leuk.

De doos en andere meuk die erbij hoort

https://i.imgur.com/tAyBdAwl.jpg
Het speelbord is niet echt groot, het is niet opvouwbaar ofzo, dus gewoon even groot als de doos. Groter is ook niet nodig.

https://i.imgur.com/ZmHsVuRl.jpg
De monsters zijn kartonnen figuren die blijven staan met een plastic houdertje. Net als bij al het andere is de kwaliteit gewoon goed. Natuurlijk zouden plastic monsters het helemaal afmaken, maar dan zou het spel ook makkelijk 2x zo duur zijn, en zo heel veel mensen zijn er niet die met droge ogen 60-70 euro voor een bordspel uitgeven, zeker niet voor zo’n casual-spel als deze. Dus, de kartonnetjes zijn gewoon prima.

https://i.imgur.com/p0xuGlcl.jpg
De ability-kaarten zijn gewoon goed, niks op aan te merken. Ze zijn praktisch allemaal, meen dat er 2 dubbel zijn, verschillend, dus abilities genoeg. Wat ik zelf doe als ik meerdere potjes speel is dat de afleg-stapel niet meer terugkomt in het spel, zo heb je telkens andere kaarten, heb je wat meer afwisseling.

https://i.imgur.com/28ghl2pl.jpg
8 dobbelstenen, ja, 8 stuks, leuk voor de dobbelverslaafden onder ons. Bijna pefecte kwaliteit, de verf is soms wat uitgelopen namelijk, maar dat viel mij pas op bij het maken van de foto’s. De groene verf is niet glow in the dark zoals ik dacht, maar wel fluoriserend wat een mooi effect geeft in de avond.

https://i.imgur.com/r7ghU8cl.jpg
De kaartjes waarop je je score en health bijhoudt zijn ook prima, wel kan het zijn dat de wieltjes te makkelijk draaien, da’s best onhandig, want zo kun je zonder dat je het merkt wat punten verliezen, of erbij krijgen.

https://i.imgur.com/zDym7tRl.jpg
De steentjes die energie voorstellen zijn ook gewoon goed, heel wat beter dan fisches.

Er zitten ook wel fisches in het spel, maar zoals eigenlijk alle fisches ben ik daar niet heel happy mee, het voelt gewoon goedkoop en het werkt minder lekker dan blokjes.

Gameplay
Dit is het leuke gedeelte, daadwerkelijk spelen. Je dobbelt je een ongeluk, dus het is behoorlijk random, maar een beetje tactisch inzicht en daadwerkelijk het spel kennen vergroten je kansen op winst. In de base-game zijn alle monsters gewoon identiek aan elkaar, dus geen gezeur met “Ja maar Robot Kitty is overpowerd!”, een valkuil waar nog genoeg andere games in trappen.

Door de behoorlijk simpele regels is het spel te spelen met kinderen vanaf een jaar of 7-8. Misschien dat het wat lang duurt voor sommige kinderen, zeker beginnende spelers spelen erg safe en dan kunnen potjes makkelijk richting de drie kwartier gaan. Zodra je speelt met mensen die doorhebben dat het spel veel leuker wordt als je risico’s neemt, duren potjes veel korter.

https://i.imgur.com/4sxl4y3l.jpg

Dat het spel behoorlijk random is en skill het hooguit iets makkelijker maakt om te winnen vind ik voor dit spel zeker geen negatief iets, het maakt het juist leuk omdat zo in principe iedereen kan winnen. Hierdoor is het ook leuker voor mensen die normaal nooit boardgames spelen, hun een spel laten spelen wat ze de eerste keren onmogelijk kunnen winnen is een goede manier om ervoor te zorgen dat ze niet meer willen spelen.

En zoals iedere boardgame, het gaat er ook om met wie je het speelt. Dit is geen spel voor mensen die alles helemaal willen uitpluizen om zo geraffineerd mogelijk te spelen. Het is wel een spel wat je gewoon eens op tafel zet als je een al leuke avond met je vrienden nog wat leuker wil maken. En het maakt niet uit dat ze alleen maar Monopoly of Cluedo kennen, want dit spel is uiteindelijk gewoon vreselijk casual, en da’s helemaal niet erg.

Is er dan niks negatiefs?
Mwah, nee, eigenlijk niet echt, zolang je het benaderd als een leuke, snelle casualgame, want dat is gewoon wat het is.

Dat maakt wel dat het niet echt een game is die je de hele avond kan spelen, zelf ben ik na iets van 2 uur er wel weer redelijk klaar mee, maar dat is niet erg, want dan pak je toch gewoon iets anders? Een potje Rhino Hero is al een hele leuke afwisseling, omdat je niet hoeft te dobbelen en je opeens heel veel aan skill hebt.

Dus
King of Tokyo is naar mijn bescheiden mening toch best wel een kleine must voor mensen die graag boardgames spelen, zeker voor mensen die ook non-boardgamers aan het gamen willen krijgen. En voor de vrij lage prijs kun je het imho ook niet laten liggen.

Kartonnen Games: Jurassic Park

Door RobinHood op zaterdag 4 augustus 2018 16:55 - Reacties (3)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 2.402

Een MB-spel van Jurassic Park, wat kan er mogelijk fout gaan?

https://i.imgur.com/eJ1zrPkl.jpg

Zoals ik in het eerste deel van deze ontzettend lange blogserie al schreef, heb ik een neefje. Inmiddels is hij volgens mij 7, en wat vinden jongetjes van 7 zoal leuk? Dino’s natuurlijk! Dus toen hij dit spel een tijd terug in een kringloopwinkel zag liggen, moest hij het wel hebben, en tja, waarom niet? Jurassic Park is een filmklassieker, en omdat de doos behoorlijk groot is met z’n 60x40 in oppervlakte, plus dat het speelbord extra groot zou zijn, begon ik toch wel te verwachten dat het een best okay spel zou zijn.

Het spel

Open de doos en je wordt begroet door het speelbord, dat inderdaad groot is, meer dan een meter lang en bijna 60cm lang, je gaat dus een serieuze tafel, of de vloer, nodig hebben om dit spel te kunnen spelen. Gelukkig heb je verder niet zo heel veel ruimte nodig, dus de gemiddelde eettafel zal wel voldoen. Het bord is van dik karton en ziet er nog prima uit voor een spel wat al iets van 20 jaar oud is.

De dino’s zijn van grijs plastic, maar ik vind de kwaliteit ervan niet slecht, natuurlijk niet de kwaliteit die je nu hebt bij spellen als Scythe, maar voor een kinderspel in de jaren 90 is het echt niet slecht. Een mooi likje verf erover en je zou ze misschien wel in een viritinekast kunnen zetten.

https://i.imgur.com/G6TEqm0l.jpg
https://i.imgur.com/cFHsVUcl.jpg
https://i.imgur.com/hrQE7Bsl.jpg

De spelers, allemaal personages uit de film, zijn gewoon op karton gedrukt en staan in een staandertje. De kaarten zijn van gewone speelkaart kwaliteit, niks fancy’s aan, en hebben een kek jaren 90 lettertype.

https://i.imgur.com/jct39yql.jpg

Dan heb je nog een dobbelsteen, die ronduit waardeloos is. Hij rolt ronduit ruk en de stickers zijn lelijk. Zelf zou ik gewoon een normale D6 gebruiken.

Gezien in dit spel alles groot is, is ook de handleiding van het formaat krant. Niet dat het nodig is, want de regels zijn behoorlijk simpel. In essentie is dit spel niet veel meer dan: Gebruik de dobbelsteen om een dino op je tegenspeler af te sturen, en gebruik een kaart om te ontsnappen aan een dino of jezelf te verplaatsen. Het doel is om van A, de kust, naar B, het bezoekerscentrum te gaan. Je kan niet opgevreten worden door dino’s, ze staan hooguit in de weg.

https://i.imgur.com/lNo4XG0l.jpg

En dat is eigenlijk het hele probleem van dit spel direct verwoord, het is wat kartonnetjes over een enorme kartonnen plaat verplaatsen, daarbij hopend dat je niet al teveel gehinderd wordt door dino’s. Je hebt een hele rits karakters, 8 stuks, maar iedereen is hetzelfde. Dr. Malcolm kan even hard rennen als Dennis Nedry, wat toch wel apart is.

Het zorgt ervoor dat het spel vooral meh is. Het is nog niet zo’n totale ramp als Monopoly, maar zeker met een stuk of 6 spelers die elkaar constant aanvallen met dino’s gaat het wel rap die kant op. Het is eerlijk gezegd vooral vrij snel saai voor volwassenen, want er zit praktisch geen diepgang in en je 10de beurt is identiek aan de eerste. Je hebt geen echte keuzes om te maken, want ondanks het enorme formaat van het spelbord, zijn er eigenlijk maar 2 echt handige routes naar het bezoekerscentrum.

https://i.imgur.com/9JDnt3Nl.jpg

Uiteindelijk vind ook mijn neefje het niet echt denderend, een potje afmaken gaat nog net, maar eigenlijk wilt hij halverwege al liever wat anders doen, en gelijk heeft ie eigenlijk ook.

Een hele stapel house-rules kunnen dit spel vast wel veranderen, echter, ik denk dat je de boel dan zo erg veranderd dat het gewoon een ander spel wordt. Ik heb ook wel het idee dat het spel in een eerder stadium behoorlijk anders waren, er zijn immers een haven en heliport, maar die hebben in het spel zoals het is geen nut.

Dus tja, mocht je dit spel ook tegenkomen in het wild: laat maar lekker liggen. Een random ganzenbord is, zeker voor kinderen, leuker. En als casual game voor volwassenen zijn er ook tientallen betere spellen te bedenken.Over casual spellen gesproken, de volgende review gaat als het goed is, tenzij ik andere ideeën krijg dus, over King of Tokyo, en daarover ben ik heel wat positiever.

Kartonnen Games: Rhino Hero

Door RobinHood op maandag 30 oktober 2017 11:48 - Reacties (4)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 2.767

Voor het eerst in maanden weer eens een blogpost, en direct weer eentje met een belangrijke mededeling:

Ga naar je lokale spellenwinkel, LGS voor de ingewijden, en koop Rhino Hero.

Nee, niet vragen waarom, gewoon doen. Je zal geen spijt hebben. Gewoon kopen, nu, snel, arriba arriba!

http://cdn3.bigcommerce.com/s-n4fsq55cwj/images/stencil/500x659/products/1443/6057/4789__96391.1497035893.jpg

Oh, je bent er nog.

Moet ik wel uitleggen waarom je naar de LGS moet rennen?

Nouja, dan doe ik dat maar, want ik heb twee hele goede redenen:

Reden 1
Spellenwinkels zijn namelijk gewoon gaaf en moeten blijven bestaan. Ze zijn namelijk duizend keer beter dan een of andere standaard speelgoedwinkel waar ze alleen maar twintig verschillende soorten Monopoly en Risk verkopen, ik bedoel, in de LGS van Leeuwarden heb ik Risk nog niet eens gezien.

En de mensen die er werken, weten waar ze over praten. Die staan je niet raar aan te kijken als je zegt “Ik heb de eerste editie van Dungeon Quest gekocht”, nee, ze zeggen “vet gaaf dude, hey, er is een D&D avond, misschien is dat ook iets voor jou?”.

Oh, en LGS’en moeten ook gewoon blijven bestaan omdat dat zo’n beetje de enige plek is waar je gewoon zo geeky kan zijn als je bent en niemand die je raar staat aan te kijken, want alle andere mensen die er komen zijn minstens net zo’n grote geek.

Dus, koop bij je LGS. Niet op Amazon omdat het je wel 5 euro bespaard, dat doe je maar met Chinese Meuk.

Reden 2
Dit spel is gewoon vreselijk leuk, en dat voor een spel wat in 2 zinnen uit te leggen is en een tientje kost.

Het doel van het spel is namelijk: Bouw een toren met een soort speelkaarten. Laat die toren niet instorten wanneer je er een blokje hout erop zet.

https://i.imgur.com/Na9UAyOl.jpg

Dat klinkt vast niet heel spannend, maar, dat is het wel. De kaarten, een soort veredelde speelkaarten die je moet buigen, zijn namelijk precies stevig genoeg. Zonder onze houten superheld kun je vrij makkelijk een toren bouwen van 15 verdiepingen of meer. Natuurlijk moet je wel een beetje een vaste hand hebben, maar, het is niet onmogelijk.

https://i.imgur.com/oEoIA05l.jpg

Totdat je dat duivelse blokje hout moet pakken, geheten “Rhino Hero”, hij is vrij klein, hij weegt nagenoeg niks, maar hem op de toren plaatsen is vaak genoeg voor behoorlijke spanning. Is de toren wat brak gebouwd of plaats je hem op een dak die niet goed ondersteunt wordt, dan stort de hele boel in, vaak onder bulderend gelach.

https://i.imgur.com/oNYmDH1l.jpg

En dan begin je weer overnieuw. Want hoe simpel het ook is, het is gewoon vreselijk leuk. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen is het dolle pret. En met drank of wiet op wordt het vast helemaal hilarisch, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Mochten mensen huiveren bij het stukje “speelkaarten die je moet buigen”: Geen nood, ze zijn ervoor gemaakt, er zit een stukje dunner karton waar je ze zonder problemen kan buigen, en de rest van de kaart is gewoon erg stevig.

En zelfs al scheurt het een en ander na een poos speelplezier, dan koop je toch gewoon een nieuwe set? Het kost maar een tientje.

Dus, hup, naar je LGS en kopen. Ja, ook als je geen kinderen hebt en al je boardgamevrienden liever de hele avond een dwarf imiteren of de Slag om Tobruk voor de 30ste keer naspelen, gewoon kopen, op tafel zetten en plezier hebben.

Kartonnen Games: Intro + Monopoly Junior

Door RobinHood op zondag 30 april 2017 21:37 - Reacties (10)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 5.544

Dit keer eens geen rommel uit China, al kan ik daar eerdaags ook wel weer over schrijven, nee, ik wil ook eens over iets anders kunnen vertellen, vandaar Kartonnen Games, over, jawel, bordspellen, of boardgames, voor de mensen die duidelijk willen maken dat ze niet iedere vrijdagavond Monopoly zitten te spelen met wat vrienden.

Zelf ben ik uiteraard opgegroeid met Monopoly, natuurlijk met de verkeerde regels waardoor je een soort nachtmerrie hebt die 5 uur duurt, biddend naar een god naar keuze dat je op de Kalverstraat komt waar een hotel op staat, zodat het potje eindelijk eens kan stoppen, hopende dat niet iemand zegt “maar je kan je huizen nog verkopen om die rekening te betalen!”

Traumatiserend gewoon.

Maar, trauma’s zijn te verhelpen. Dit trauma verdween toen op een gezellige avond met wat vrienden King of Tokyo op tafel werd gezet met de vraag “Zin in een spelletje?”

http://img.ozgameshop.com/board_games/strategy/king_of_tokyo_2016_edition_raw.jpg

Een wereld ging voor me open, een spel wat binnen 5 minuten uit te leggen is, en waar je niet depressief van wordt. Niet veel later, op weer een gezellige avond, werd Dungeons and Dragons: The Wrath of Ashardalon voorgesteld als spel van de avond. Dat hele avontuur duurde ook zeker een uur of 4-5, maar dat waren leuke uren, al werd er nog wel gebeden naar een god naar keuze, ditmaal om eindelijk eens 12 of hoger te gooien om uit die verdomde pit te komen.

Helaas liep die vriendschap niet veel later in de soep, niet gerelateerd aan een boardgame overigens, en viel ik weer in de oude situatie: Niemand om echt leuke dingen mee te spelen. De rest van mijn vrienden zaten te ver weg om eens een avondje wat te spelen, en ik had eigenlijk geen leuke bordspellen, op 1 Jurassic Park spel na.

Totdat ik wat over Dungeon Quest las, een boardgame die zelfs alleen nog behoorlijk leuk zou zijn. Ik vond een tweedehandse voor een leuk bedrag, en toen hij het zag, wou mijn pa ook wel eens een potje spelen. Een avond of twee later viel mijn pa dus te pletter in een pit omdat zijn ridder de sprong niet haalde. Een avond later deed ook mijn moeder mee, die normaal alles wat met fantasy te maken heeft haat. Weer eens wat anders, een dungeoncrawler spelen met je ouders.

https://cf.geekdo-images.com/images/pic184398_md.jpg

Waarom ik dit hele relaas schrijf? Simpel, ik wil het gewoon eens in de zoveel tijd hebben over kartonnen games, vooral bordspellen dus, want ik ben dol op grote stukken karton en plastic figuurtjes, en waarom sommige spellen best awesome zijn. In andere woorden: Ik wil veredelde reviews kunnen neerplempen.

En we beginnen met wat? Dungeon Quest, mijn grote liefde? Nee, maar, wat dacht je van….

Monopoly Junior.

Want….

Net als veel mensen heb ik een neefje. Hij is 5, een beetje apart, zeker niet het liefste jongetje wat er is en vindt zijn oom maar raar. Een typisch neefje dus. Hij komt hier wel eens logeren tot mijn grote verdriet vreugd, en om hem niet de hele dag TV te laten kijken, leek het mijn ouders goed om eens een spelletje met hem te doen. Prima idee, ware het niet dat hij vreselijk goed is in spellen als Memory omdat hij alles kan onthouden, en om nou de middag Mens Erger Je Niet te spelen…

Er moest dus iets komen wat niet te makkelijk is, maar ook niet te moeilijk, redelijk leuk is voor een volwassene en ook niet al te duur is. In de speelgoedwinkel viel mijn oog al snel op Monopoly Junior. Goedkoop, vrij makkelijk maar je moet nog wel prutsen met geld, en prima uit te houden voor de volwassenen onder ons.

Oh, en misschien wel het belangrijkste: Neefje vond het idee wel leuk. En eerlijk gezegd: Hij heeft gelijk, het is best leuk, misschien wel leuker dan de echte Monopoly.

http://i.imgur.com/tP7UCggl.jpg

Het belangrijkste voor de leukheid is wel het feit dat het “echt” is. Je koopt gewoon “straten”, je hebt geld, een bank, kanskaarten en zelfs een gevangenis. Het is net het echte spel, maar dan simpeler en ongeveer 100x sneller. De regels zijn zelfs gewoon echt. Je moet de straat kopen waar je op terechtkomt, vrij parkeren is gewoon een loos vakje en je krijgt niet 2x zoveel geld als je op Start komt.

Je leert de kinderen dus direct hoe ze Monopoly horen te spelen, met een beetje geluk hebben we straks dus een generatie die gewoon op een normale manier Monopoly kan spelen. Oh, en ze tellen natuurlijk heel wat af in dit spel, kunnen tellen schijnt ook belangrijk te zijn.

De vormgeving is uiteraard wel wat speels, en je praat over kleine bedragen. Ook is het bord wat kleiner, en kun je maar met z’n vieren spelen, da’s doorgaans genoeg, maar kan natuurlijk soms ook wat te weinig zijn in een groot gezin, of als je halve familie over de vloer is.


Maar het meest jammere, en dat vind ik echt een gemiste kans, is dat het bijna onmogelijk is om het spel zolang te spelen dat alle spelers minimaal 1 rondje hebben afgelegd. Je krijgt maar weinig geld, je moet ieder vakje kopen waar je op landt, waardoor ik in ongeveer de helft van de potjes tot driekwart van het bord kwam, dan is mijn geld op, heb ik verloren en is het spel direct afgelopen. Best lullig.

http://i.imgur.com/zh7rAvcl.jpg

Geen probleem als een volwassene dat overkomt, maar mijn neefje vind het, begrijpelijk, niet bepaald leuk als hij binnen 5 minuten af is omdat hij niet kan zeggen “Ik koop het zwembad niet”, natuurlijk is dat weer op te lossen door mensen meer geld te geven, de regels te veranderen of door het met een D8 of D10 te spelen in plaats van een D6, zodat je grote sprongen kan maken.

Aan de andere kant: een ronde later verliest iemand anders, en hij vindt het zo leuk dat hij het gerust de hele middag kan spelen. Zit je alsnog 4 uur lang Monopoly te spelen….