Koken met Robin: Glühwein

Door RobinHood op maandag 23 december 2019 00:31 - Reacties (4)
Categorie: Koken met Robin, Views: 1.607

Deze blogpost is energie-neutraal dankzij stroom opgewekt door het omdraaien van wijnkenners en -liefhebbers in hun graf.

Stel je hebt een kerstpakket gekregen met daarin de traditionele fles wijn. Of, misschien wel erger, je hebt de fles die je schoonouders vorig jaar aan je gegeven hebben nog staan, in ieder geval: Je hebt een fles wijnbij voorkeur rood maar veel boeit het niet je houdt niet van wijn, maar hij moet wel op. Wat dan?

Gluhwein natuurlijk!

Nu kan ik je horen denken “Ja, leuk, maar dat is alsnog wijn, en wijn is gewoon goor”, ja, het is nog wijn, maar nee, het kan best okay zijn, zelf ik als passioneel wijnhater vind het best lekker, mits zelfgemaakt, en da’s veel makkelijker dan je denkt.

Nu geheel foto-loos omdat ik pas na het maken en drinken bedacht dat het een prima blogpost zou zijn, maar het is zo makkelijk, zelfs zonder foto's moet het lukken. Ik geloof in je!

Wat je nodig hebt:
 • Wijn. Rood is het beste, wit kan ook. Champagne is extra fancy en zal vast ook werken..
 • Kaneelstokjes, twee tot vier voor een normale fles wijn.
 • Nootmuskaat, stuk of vier tot acht van die dingen voor diezelfde normale fles wijn.
 • Sinaasappel, eentje is wel genoeg.
 • Suiker.
 • Een mes.
 • Een pan.
 • Iets om die pan mee te verwarmen, een fornuis ofzo.
Optioneel:
 • Steranijs.
 • Vrienden, al kun je natuurlijk ook alles zelf soldaat maken. I don’t judge.
 • Thermometer.
 • Andere meuk die je in je wijn wil gooien.
 • Sterke drank zoals cognac, of vodka als je puur voor de alcohol gaat.
Hoe maak je dat nou?

Giet de wijn in de pan, doe de kaneelstokjes, nootmuskaat, paar schijfjes sinaasappel, sap van de rest van de sinaasappel en wat water, iets van 100ml is meer dan genoeg bij de wijn. Hoeveel van alles hangt af van je smaak en hoeveel je van de wijn nog wil proeven. Wees wat conservatief, want je kan het altijd wat langer laten trekken voor meer smaak.

Je kan er ook steranijs bij in gooien als je dat lekker vindt. Of honing, of andere drank, of munt, of karamel en zeezout weet ik veel, ieder zijn ding, doe wat je lekker lijkt.

Pan op de hittebron naar keuze, en langzaam laten opwarmen tot een graadje of 65-70. Niet warmer anders weet je zeker dat je alle alcohol verliest, en die alcohol heb je nodig om het kerstdiner te overleven.

Heb je geen thermometer die tot zo warm gaat? Nu is ieder fornuis natuurlijk anders, maar het kleinste pitje op het laagste vuur zorgde ervoor dat de wijn zo’n 50 graden was na een kwartiertje, zonder deksel. Zolang er niet teveel dampen vanaf komen is het wel goed.

Na zo’n 10 minuten trekken kun je proeven en bedenken hoeveel suiker erbij moet. Vindt je net als ik de gemiddelde wijn zure bocht? Dan kun je er gerust twee of drie eetlepels suiker doorheen roeren om het wat dragelijker te maken. Hou je wel van wijn, dan is één lepel misschien al genoeg. Ligt ook aan de wijn, ga gewoon op je smaak af, het is geen exacte wetenschap.

Nog even een minuutje of vijf laten trekken en dan begint het wel ergens op te lijken. Zelf vonden mijn drinkpartner en ik ‘m na een halfuurtje trekken nog lekkerder, maar ook dat is volledig afhankelijk van je smaak, of gebrek daar aan.

Zodra je er tevreden mee bent giet je het in een beker en drink smakelijk.

Mocht je het eindresultaat nogsteeds ronduit kut vinden, maak er dan kut met peren van door er stoofperen bij in te gooien. Ff schillen, eventueel doormidden snijden, in je glühwein gooien, sinaasappel eruit vissen en een uurtje of twee laten stoven.

Dan rest het mij slechts nog om iedereen een vrolijk feestfeest te wensen, en ho-ho-hopelijk overleef je het feestdiner net wat beter met een mok zelfgemaakte glühwein.

En ik ga proberen volgend jaar meer dan 1 blogpost te maken

Koken met Robin: Bapao

Door RobinHood op zondag 12 juni 2016 22:46 - Reacties (12)
Categorie: Koken met Robin, Views: 7.310

Eten maken, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Dan kun je een pizza in de oven gooien, wat eigenlijk altijd wel een goed idee is, maar, soms heb je even geen zin in pizza

Dus, tja, wat maak je dan?

Bapao.

Ook lekker, ook niet bepaald gezond, en stiekem behoorlijk makkelijk om zelf te maken. En ook geschikt voor mensen die geen oven hebben.

De vulling,

Vlees, uiteraard, maar wel vlees met een smaakje. IK heb gekozen voor gehakt en hamblokjes, zowel met een pittige marinade gemaakt van allerlei kruiden, sambal en sojasaus, en zelfgemaakte ietwat pittige pindasaus.

Gehakt uiteraard eerst rullen en kruiden, ook vind ik zelf hamblokjes die even in de pan zijn geweest net wat lekkerder, ze lijken wat malser te zijn.

http://i.imgur.com/uW7YddJl.jpg
De vulling dus, die lekker een nachtje in de koelkast mag rusten.

Uiteraard kun je er ook andere dingen in doen, groente bijvoorbeeld, maar ook zoete dingen zouden in een bapao-achtig-iets kunnen. Met een beetje fantasie kom je een heel eind.

Het deeg

Voor het deeg van een stuk 9 bapao’s heeft men nodig:
500 gram bloem
200ml water
1 zakje gist
Beetje zout en suiker
2 eieren
bakpapier
Tijd: Je moet het deeg zo'n 2 uur laten rijzen, en het stomen kost ook nog eens een halfuurtje per hoeveel je in je stoompan kan proppen.

Regel 200ml lauwwarm water, doe daar de gist minus het zakje bij in, pak je eieren, je zout en je suiker en bereidt je mentaal voor op plakkerige handen terwijl je de bloem in een bak doet.

Gooi het gistwater bij de bloem, gevolgd door de eieren en een beetje zout en suiker.

http://i.imgur.com/y9WAhmSl.jpg
Zo dus

Vervolgens kneed je dat alles tot het gewoon een ietwat stevig, in ieder geval niet plakkerig, brooddeeg is.

http://i.imgur.com/H207uNVl.jpg

Gooi het in een bak, vochtig doekje erover en laat het twee uur rusten.

http://i.imgur.com/zlTRjIBl.jpg
Protip: zorg ervoor dat je bak groot genoeg is, een deel van het deeg is aan de theedoek gaan plakken.

De stoompan

Wat een bapao zo’n beetje een bapao maakt, is het stomen. Nu kun je dit natuurlijk in een fancy stoompan doen, echter, die heb ik niet.

Tijd voor een mooie beunhaas oplossing, in de vorm van: Een grote braad/stoofpan, het rooster uit de oven, een ovenschaal en een vochtige theedoek


Ja, het ziet er niet uit, maar, het werkt geweldig. Door de glazen schaal kun je overigens weinig zien, want hij beslaat.

Het vullen:

Heb je stoompan, of iets wat daarvoor moet doorgaan, op stoom, zorg ervoor dat je je vulling klaar hebt, zorg ervoor dat je een bekertje water en een bebloemd oppervlak heb, en zorg ervoor dat je je deeg hebt, want, het is tijd om te vullen. Oh, en vergeet het bakpapier niet.

Neem wat deeg, maak dit plat, maar sla niet alle lucht eruit. Hoe groot het wordt moet je zelf weten, gaar wordt het toch wel. Deponeer wat vulling in het midden van je soon-to-be broodje, maak de randen van het broodje nat met wat water, en vouw het broodje dicht, het water maakt het deeg plakkerig.

http://i.imgur.com/xRnGGLol.jpg
Een hoeveelheid als deze past prima, zonder dat je geweld moet gebruiken om je broodje dicht te plakken

Scheur vervolgens een stukje bakpapier af van ongeveer de grootte van je bapao, plaats je bapao daar op, en plaats dat in je stoomding. Waarom bakpapier? Zo plakt je broodje niet aan het rooster, en gaat hij als je een ovenrooster gebruikt niet helemaal tussen de spleten lopen.

http://i.imgur.com/nFPbf1fl.jpg
Klaar voor de pan!

Stomen

Vul je stoomding niet helemaal, want bapao’s kunnen flink uitzetten tijdens het stomen. In mijn beunhaas-stoompan deed ik er telkens drie, dat ging prima.

http://i.imgur.com/1FNH3qHl.jpg
Zoveel ruimte is prima

http://i.imgur.com/3R0rbFwl.jpg
Deksel [ovenschaal] erop en gaan! Een natte theedoek voorkomt dat je van je keuken een sauna maakt door de stoom tegen te houden.

Klaar?
Wanneer ze klaar zijn is een beetje gokken, het deeg moet in ieder geval niet meer plakkerig zijn, maar nog wel zacht genoeg om in te kunnen deuken. Al met al duurt dat ongeveer 20 tot 30 minuten.

http://i.imgur.com/vZwtq7Gl.jpg
Als ze er ongeveer zo uit zien, zijn ze wel klaar.


Vers van de pan natuurlijk het lekkerst, maar als je ze laat afkoelen en in de koelkast gooit, zijn ze wel even houdbaar, en wellicht kun je zelfs invriezen. Als je ze gekoeld hebt natuurlijk even een minuutje in de magnetron gooien, want wie eet er nou een koude bapao?

Eet smakelijk!