Koken met Robin: Bapao

Door RobinHood op zondag 12 juni 2016 22:46 - Reacties (12)
Categorie: Koken met Robin, Views: 5.529

Eten maken, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Dan kun je een pizza in de oven gooien, wat eigenlijk altijd wel een goed idee is, maar, soms heb je even geen zin in pizza

Dus, tja, wat maak je dan?

Bapao.

Ook lekker, ook niet bepaald gezond, en stiekem behoorlijk makkelijk om zelf te maken. En ook geschikt voor mensen die geen oven hebben.

De vulling,

Vlees, uiteraard, maar wel vlees met een smaakje. IK heb gekozen voor gehakt en hamblokjes, zowel met een pittige marinade gemaakt van allerlei kruiden, sambal en sojasaus, en zelfgemaakte ietwat pittige pindasaus.

Gehakt uiteraard eerst rullen en kruiden, ook vind ik zelf hamblokjes die even in de pan zijn geweest net wat lekkerder, ze lijken wat malser te zijn.

http://i.imgur.com/uW7YddJl.jpg
De vulling dus, die lekker een nachtje in de koelkast mag rusten.

Uiteraard kun je er ook andere dingen in doen, groente bijvoorbeeld, maar ook zoete dingen zouden in een bapao-achtig-iets kunnen. Met een beetje fantasie kom je een heel eind.

Het deeg

Voor het deeg van een stuk 9 bapao’s heeft men nodig:
500 gram bloem
200ml water
1 zakje gist
Beetje zout en suiker
2 eieren
bakpapier
Tijd: Je moet het deeg zo'n 2 uur laten rijzen, en het stomen kost ook nog eens een halfuurtje per hoeveel je in je stoompan kan proppen.

Regel 200ml lauwwarm water, doe daar de gist minus het zakje bij in, pak je eieren, je zout en je suiker en bereidt je mentaal voor op plakkerige handen terwijl je de bloem in een bak doet.

Gooi het gistwater bij de bloem, gevolgd door de eieren en een beetje zout en suiker.

http://i.imgur.com/y9WAhmSl.jpg
Zo dus

Vervolgens kneed je dat alles tot het gewoon een ietwat stevig, in ieder geval niet plakkerig, brooddeeg is.

http://i.imgur.com/H207uNVl.jpg

Gooi het in een bak, vochtig doekje erover en laat het twee uur rusten.

http://i.imgur.com/zlTRjIBl.jpg
Protip: zorg ervoor dat je bak groot genoeg is, een deel van het deeg is aan de theedoek gaan plakken.

De stoompan

Wat een bapao zo’n beetje een bapao maakt, is het stomen. Nu kun je dit natuurlijk in een fancy stoompan doen, echter, die heb ik niet.

Tijd voor een mooie beunhaas oplossing, in de vorm van: Een grote braad/stoofpan, het rooster uit de oven, een ovenschaal en een vochtige theedoek


Ja, het ziet er niet uit, maar, het werkt geweldig. Door de glazen schaal kun je overigens weinig zien, want hij beslaat.

Het vullen:

Heb je stoompan, of iets wat daarvoor moet doorgaan, op stoom, zorg ervoor dat je je vulling klaar hebt, zorg ervoor dat je een bekertje water en een bebloemd oppervlak heb, en zorg ervoor dat je je deeg hebt, want, het is tijd om te vullen. Oh, en vergeet het bakpapier niet.

Neem wat deeg, maak dit plat, maar sla niet alle lucht eruit. Hoe groot het wordt moet je zelf weten, gaar wordt het toch wel. Deponeer wat vulling in het midden van je soon-to-be broodje, maak de randen van het broodje nat met wat water, en vouw het broodje dicht, het water maakt het deeg plakkerig.

http://i.imgur.com/xRnGGLol.jpg
Een hoeveelheid als deze past prima, zonder dat je geweld moet gebruiken om je broodje dicht te plakken

Scheur vervolgens een stukje bakpapier af van ongeveer de grootte van je bapao, plaats je bapao daar op, en plaats dat in je stoomding. Waarom bakpapier? Zo plakt je broodje niet aan het rooster, en gaat hij als je een ovenrooster gebruikt niet helemaal tussen de spleten lopen.

http://i.imgur.com/nFPbf1fl.jpg
Klaar voor de pan!

Stomen

Vul je stoomding niet helemaal, want bapao’s kunnen flink uitzetten tijdens het stomen. In mijn beunhaas-stoompan deed ik er telkens drie, dat ging prima.

http://i.imgur.com/1FNH3qHl.jpg
Zoveel ruimte is prima

http://i.imgur.com/3R0rbFwl.jpg
Deksel [ovenschaal] erop en gaan! Een natte theedoek voorkomt dat je van je keuken een sauna maakt door de stoom tegen te houden.

Klaar?
Wanneer ze klaar zijn is een beetje gokken, het deeg moet in ieder geval niet meer plakkerig zijn, maar nog wel zacht genoeg om in te kunnen deuken. Al met al duurt dat ongeveer 20 tot 30 minuten.

http://i.imgur.com/vZwtq7Gl.jpg
Als ze er ongeveer zo uit zien, zijn ze wel klaar.


Vers van de pan natuurlijk het lekkerst, maar als je ze laat afkoelen en in de koelkast gooit, zijn ze wel even houdbaar, en wellicht kun je zelfs invriezen. Als je ze gekoeld hebt natuurlijk even een minuutje in de magnetron gooien, want wie eet er nou een koude bapao?

Eet smakelijk!