Kartonnen Games: Jurassic Park

Door RobinHood op zaterdag 4 augustus 2018 16:55 - Reacties (3)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 1.301

Een MB-spel van Jurassic Park, wat kan er mogelijk fout gaan?

https://i.imgur.com/eJ1zrPkl.jpg

Zoals ik in het eerste deel van deze ontzettend lange blogserie al schreef, heb ik een neefje. Inmiddels is hij volgens mij 7, en wat vinden jongetjes van 7 zoal leuk? Dino’s natuurlijk! Dus toen hij dit spel een tijd terug in een kringloopwinkel zag liggen, moest hij het wel hebben, en tja, waarom niet? Jurassic Park is een filmklassieker, en omdat de doos behoorlijk groot is met z’n 60x40 in oppervlakte, plus dat het speelbord extra groot zou zijn, begon ik toch wel te verwachten dat het een best okay spel zou zijn.

Het spel

Open de doos en je wordt begroet door het speelbord, dat inderdaad groot is, meer dan een meter lang en bijna 60cm lang, je gaat dus een serieuze tafel, of de vloer, nodig hebben om dit spel te kunnen spelen. Gelukkig heb je verder niet zo heel veel ruimte nodig, dus de gemiddelde eettafel zal wel voldoen. Het bord is van dik karton en ziet er nog prima uit voor een spel wat al iets van 20 jaar oud is.

De dino’s zijn van grijs plastic, maar ik vind de kwaliteit ervan niet slecht, natuurlijk niet de kwaliteit die je nu hebt bij spellen als Scythe, maar voor een kinderspel in de jaren 90 is het echt niet slecht. Een mooi likje verf erover en je zou ze misschien wel in een viritinekast kunnen zetten.

https://i.imgur.com/G6TEqm0l.jpg
https://i.imgur.com/cFHsVUcl.jpg
https://i.imgur.com/hrQE7Bsl.jpg

De spelers, allemaal personages uit de film, zijn gewoon op karton gedrukt en staan in een staandertje. De kaarten zijn van gewone speelkaart kwaliteit, niks fancy’s aan, en hebben een kek jaren 90 lettertype.

https://i.imgur.com/jct39yql.jpg

Dan heb je nog een dobbelsteen, die ronduit waardeloos is. Hij rolt ronduit ruk en de stickers zijn lelijk. Zelf zou ik gewoon een normale D6 gebruiken.

Gezien in dit spel alles groot is, is ook de handleiding van het formaat krant. Niet dat het nodig is, want de regels zijn behoorlijk simpel. In essentie is dit spel niet veel meer dan: Gebruik de dobbelsteen om een dino op je tegenspeler af te sturen, en gebruik een kaart om te ontsnappen aan een dino of jezelf te verplaatsen. Het doel is om van A, de kust, naar B, het bezoekerscentrum te gaan. Je kan niet opgevreten worden door dino’s, ze staan hooguit in de weg.

https://i.imgur.com/lNo4XG0l.jpg

En dat is eigenlijk het hele probleem van dit spel direct verwoord, het is wat kartonnetjes over een enorme kartonnen plaat verplaatsen, daarbij hopend dat je niet al teveel gehinderd wordt door dino’s. Je hebt een hele rits karakters, 8 stuks, maar iedereen is hetzelfde. Dr. Malcolm kan even hard rennen als Dennis Nedry, wat toch wel apart is.

Het zorgt ervoor dat het spel vooral meh is. Het is nog niet zo’n totale ramp als Monopoly, maar zeker met een stuk of 6 spelers die elkaar constant aanvallen met dino’s gaat het wel rap die kant op. Het is eerlijk gezegd vooral vrij snel saai voor volwassenen, want er zit praktisch geen diepgang in en je 10de beurt is identiek aan de eerste. Je hebt geen echte keuzes om te maken, want ondanks het enorme formaat van het spelbord, zijn er eigenlijk maar 2 echt handige routes naar het bezoekerscentrum.

https://i.imgur.com/9JDnt3Nl.jpg

Uiteindelijk vind ook mijn neefje het niet echt denderend, een potje afmaken gaat nog net, maar eigenlijk wilt hij halverwege al liever wat anders doen, en gelijk heeft ie eigenlijk ook.

Een hele stapel house-rules kunnen dit spel vast wel veranderen, echter, ik denk dat je de boel dan zo erg veranderd dat het gewoon een ander spel wordt. Ik heb ook wel het idee dat het spel in een eerder stadium behoorlijk anders waren, er zijn immers een haven en heliport, maar die hebben in het spel zoals het is geen nut.

Dus tja, mocht je dit spel ook tegenkomen in het wild: laat maar lekker liggen. Een random ganzenbord is, zeker voor kinderen, leuker. En als casual game voor volwassenen zijn er ook tientallen betere spellen te bedenken.Over casual spellen gesproken, de volgende review gaat als het goed is, tenzij ik andere ideeŽn krijg dus, over King of Tokyo, en daarover ben ik heel wat positiever.

Chinese Kerstmeuk is Leuk

Door RobinHood op vrijdag 5 januari 2018 22:00 - Reacties (10)
Categorie: Chinese meuk, Views: 4.801

Ja, ik ben rijkelijk laat met een post over kerstcadeautjes, al ben ik natuurlijk wel ruim op tijd voor kerst 2018, het is maar hoe je het ziet.

Ik ben zo laat omdat dit allemaal meuk is wat ik gekocht heb voor wat vrienden die ik eens een leuke verrassing wou geven, vrienden die dit blog ook lezen, en als ik dus ruim van te voren allerlei meuk erop zet, is het niet echt een verrassing meer dat ze cadeautjes krijgen van de kerstman.

Bahco sleutelhangers

Lang, lang geleden heb ik er eentje voor mezelf gekocht, en die was zo goed gemaakt, dat was gewoon een ini-mini bahco’otje die je gewoon echt kon gebruiken, helaas ben ik die kwijt geraakt, en deze dingen zijn lang niet zo goed, maar nog wel goed genoeg om als kekke sleutelhanger te functioneren.

https://i.imgur.com/g5slIhal.jpg

Verwacht dus geen denderende kwaliteit, zoals je kan zien is de gietkwaliteit matigjes, maar het is wel een leuk aardigheidje voor het altijd sleutelende persoon in je leven.

Survival- Wallet-Tool-Ding

Wallettools zijn gewoon best wel leuk en handig, ook al gebruik ik mijn walletninja eigenlijk alleen maar om biertjes te openen, al is dat natuurlijk wel heel belangrijk om te doen.

Dit ding is wat serieuzer dan de Walletninja, er zit een soort van mesje op, een mini-zaagje en het meest unieke: wat paracord. Natuurlijk allemaal dingen die je, als het goed is, niet dagelijks gaat gebruiken, maar het is handig, denk ik.

https://i.imgur.com/HNqr4PKl.jpg

De afwerking van dit ding is trouwens wel erg netjes, geen gekke braampjes, mooi egaal van kleur, de tekst ziet er goed uit. Echt een prima cadeautje voor iemand die je nog eens ziet stranden op een onbewoond eiland.

Een soort Ikea trebuchet/blijde/katapult

Dit vind ik eerlijk gezegd nog wel het leukste van wat ik gekocht heb, voor iets van 1,50 heb je namelijk een heel schatting katapultje voor op je bureau, kun je leuk dingen wegschieten als je je weer eens verveeld. Weer eens wat anders dan papieren vliegtuigjes gooien.

https://i.imgur.com/33bXNGgl.jpg

De bouwkwaliteit is wel aardig, het is allemaal triplex, zowaar een beetje geschuurd zodat je geen last hebt van splinters, en eenmaal in elkaar is het stevig genoeg om ‘m te gebruiken, al kun je hem altijd lijmen voor ultieme stevigheid.

Erbij inbegrepen zit een piepschuimenballetje, die door het lage gewicht niet zo ver komt, maar je kan natuurlijk ook andere dingen wegschieten, al zou ik wel voor een iets groter model kiezen als je een kasteel gaat belegeren.

Een fake-fidgetcube

De hele hype van de fidgetcubes is volgens mij alweer een tijdje geleden gestorven, maar het zijn gewoon nog steeds best leuke dingen voor mensen die altijd iets te doen moeten hebben met hun handen.

Gek genoeg is deze cube behoorlijk anders qua gevoel dan mijn camo-cube, sommige dingen zijn wat beter, sommigen wat slechter. Deze is dus ook zeker geen vervanger voor een echte, maar daar is de prijs ook naar.

https://i.imgur.com/TqUFHgol.jpg

Het grootste minpunt van deze vind ik dat de wieltjes niet clicky zijn, dat is immers het hele idee van die wieltjes. Ook is geen van de knopjes clicky, maar ze zijn dan wel weer van een soort rubber, wat wel nice voelt.

Een theelichtjeshouder met ronddraaiende rendiertjes

Dit soort dingen kun je natuurlijk praktisch overal wel kopen, maar uit China zijn ze natuurlijk wel lekker goedkoop.

https://i.imgur.com/YJSU0Jyl.jpg

Samen met de katapult misschien wel mijn beste cadeautje, dit ding heeft namelijk ook gewoon een prima kwaliteit, je ziet het echt niet dat dit goedkope meuk uit China is. Het zit ook nog eens in een leuk doosje, wat het natuurlijk helemaal leuk maakt.

https://i.imgur.com/hzLHNwZl.jpg

Er zat ook een kaarsje bij, maar die heb ik er niet bij gegeven, hij rook nogal apart, wie weet wat die Chinezen allemaal in hun kaarsvet gooien....

Verder valt er natuurlijk weinig te vertellen over dit ding, hij draait rond, ziet er goed uit, prima naar mijn mening dus.

Survival Haarclip

Ja, je leest het goed, een survival haarclipje. Met een zaagje, moeren-opendraaier en wat uitsteeksels die dienst doen als schroevendraaier.

https://i.imgur.com/avwzVzel.jpg

Is het precies wat je nodig hebt als je Bear Grylls wilt nadoen? Nope.
Is het Łberhaubt praktisch? Nah, niet echt.
Is het gewoon een leuk doch apart cadeautje om aan een leuk doch apart persoon met lang haar te geven? Hell yeah.

En dat was het wel weer, maar niet getreurd, er komt vast wel weer een nieuwe CMiL