Kartonnen Games: King of Tokyo

Door RobinHood op dinsdag 23 oktober 2018 14:02 - Reacties (7)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 3.316

Therapie voor mensen met een bordspel-trauma!

https://cf.geekdo-images.com/imagepage/img/ng9KStO8gKhvX4Hkl_NjtyuEUsM=/fit-in/900x600/filters:no_upscale()/pic3043735.jpg

Dit spel is letterlijk de reden dat ik nu een toch wel leuke stapel boardgames heb, terwijl ik nog geen 5 jaar geleden nooit meer wat met die krengen te maken wou hebben.


En dat om 1 simpele reden: Dit spel is leuk.

Je bent niet een halfuur bezig met geld verdelen onder de spelers, de regels zijn dusdanig simpel dat mijn al vaker genoemde neefje van 7 ze gewoon in 1x begrijpt, het is vrij random, maar ook weer niet tè random en het hele idee van dat je een monster speelt die Tokyo verwoest is ook gewoon leuk.

De doos en andere meuk die erbij hoort

https://i.imgur.com/tAyBdAwl.jpg
Het speelbord is niet echt groot, het is niet opvouwbaar ofzo, dus gewoon even groot als de doos. Groter is ook niet nodig.

https://i.imgur.com/ZmHsVuRl.jpg
De monsters zijn kartonnen figuren die blijven staan met een plastic houdertje. Net als bij al het andere is de kwaliteit gewoon goed. Natuurlijk zouden plastic monsters het helemaal afmaken, maar dan zou het spel ook makkelijk 2x zo duur zijn, en zo heel veel mensen zijn er niet die met droge ogen 60-70 euro voor een bordspel uitgeven, zeker niet voor zo’n casual-spel als deze. Dus, de kartonnetjes zijn gewoon prima.

https://i.imgur.com/p0xuGlcl.jpg
De ability-kaarten zijn gewoon goed, niks op aan te merken. Ze zijn praktisch allemaal, meen dat er 2 dubbel zijn, verschillend, dus abilities genoeg. Wat ik zelf doe als ik meerdere potjes speel is dat de afleg-stapel niet meer terugkomt in het spel, zo heb je telkens andere kaarten, heb je wat meer afwisseling.

https://i.imgur.com/28ghl2pl.jpg
8 dobbelstenen, ja, 8 stuks, leuk voor de dobbelverslaafden onder ons. Bijna pefecte kwaliteit, de verf is soms wat uitgelopen namelijk, maar dat viel mij pas op bij het maken van de foto’s. De groene verf is niet glow in the dark zoals ik dacht, maar wel fluoriserend wat een mooi effect geeft in de avond.

https://i.imgur.com/r7ghU8cl.jpg
De kaartjes waarop je je score en health bijhoudt zijn ook prima, wel kan het zijn dat de wieltjes te makkelijk draaien, da’s best onhandig, want zo kun je zonder dat je het merkt wat punten verliezen, of erbij krijgen.

https://i.imgur.com/zDym7tRl.jpg
De steentjes die energie voorstellen zijn ook gewoon goed, heel wat beter dan fisches.

Er zitten ook wel fisches in het spel, maar zoals eigenlijk alle fisches ben ik daar niet heel happy mee, het voelt gewoon goedkoop en het werkt minder lekker dan blokjes.

Gameplay
Dit is het leuke gedeelte, daadwerkelijk spelen. Je dobbelt je een ongeluk, dus het is behoorlijk random, maar een beetje tactisch inzicht en daadwerkelijk het spel kennen vergroten je kansen op winst. In de base-game zijn alle monsters gewoon identiek aan elkaar, dus geen gezeur met “Ja maar Robot Kitty is overpowerd!”, een valkuil waar nog genoeg andere games in trappen.

Door de behoorlijk simpele regels is het spel te spelen met kinderen vanaf een jaar of 7-8. Misschien dat het wat lang duurt voor sommige kinderen, zeker beginnende spelers spelen erg safe en dan kunnen potjes makkelijk richting de drie kwartier gaan. Zodra je speelt met mensen die doorhebben dat het spel veel leuker wordt als je risico’s neemt, duren potjes veel korter.

https://i.imgur.com/4sxl4y3l.jpg

Dat het spel behoorlijk random is en skill het hooguit iets makkelijker maakt om te winnen vind ik voor dit spel zeker geen negatief iets, het maakt het juist leuk omdat zo in principe iedereen kan winnen. Hierdoor is het ook leuker voor mensen die normaal nooit boardgames spelen, hun een spel laten spelen wat ze de eerste keren onmogelijk kunnen winnen is een goede manier om ervoor te zorgen dat ze niet meer willen spelen.

En zoals iedere boardgame, het gaat er ook om met wie je het speelt. Dit is geen spel voor mensen die alles helemaal willen uitpluizen om zo geraffineerd mogelijk te spelen. Het is wel een spel wat je gewoon eens op tafel zet als je een al leuke avond met je vrienden nog wat leuker wil maken. En het maakt niet uit dat ze alleen maar Monopoly of Cluedo kennen, want dit spel is uiteindelijk gewoon vreselijk casual, en da’s helemaal niet erg.

Is er dan niks negatiefs?
Mwah, nee, eigenlijk niet echt, zolang je het benaderd als een leuke, snelle casualgame, want dat is gewoon wat het is.

Dat maakt wel dat het niet echt een game is die je de hele avond kan spelen, zelf ben ik na iets van 2 uur er wel weer redelijk klaar mee, maar dat is niet erg, want dan pak je toch gewoon iets anders? Een potje Rhino Hero is al een hele leuke afwisseling, omdat je niet hoeft te dobbelen en je opeens heel veel aan skill hebt.

Dus
King of Tokyo is naar mijn bescheiden mening toch best wel een kleine must voor mensen die graag boardgames spelen, zeker voor mensen die ook non-boardgamers aan het gamen willen krijgen. En voor de vrij lage prijs kun je het imho ook niet laten liggen.

Volgende: Chinese SinterKerstmeuk is Leuk MMXVIII 11-'18 Chinese SinterKerstmeuk is Leuk MMXVIII
Volgende: Kartonnen Games: Jurassic Park 08-'18 Kartonnen Games: Jurassic Park

Reacties


Door Tweakers user SeenD, dinsdag 23 oktober 2018 14:15

Ik vind 'm ook leuk, en wat ik ook erg fijn vind is dat je met 6 mensen kan spelen.

Ook de uitbreiding met evolutie kaarten en Pandakai is erg leuk. Ik vind het eigenlijk leuker met de uitbreiding erbij. Maar het maakt het wel een ietsjepietsje ingewikkelder.
Maar verder leuke simpele game met goeie mechanics.

Leuk weetje: Richard Garfield, de maker van dit spel heeft ook Magic: The Gathering gemaakt.


Door Tweakers user RobinHood, woensdag 24 oktober 2018 18:05

Helaas kun je die niet kopen :+

Maar, mocht je echt meer willen boardgamen, iedere bordspellenwinkel die ik ken heeft regelmatig middagen of avonden dat je gewoon lekker kan boardgamen. Enige vervelende kan zijn dat dat soort winkels redelijk dun gezaaid zijn. En anders via Meet-Ups of iets dergelijks kijken of er iets in de buurt is.

Door Tweakers user Abom, vrijdag 26 oktober 2018 14:14

Ik heb hem ook vrij recent gekocht. Wij spelen voornamelijk complexe, grote of tactische bordspellen en ik wilde mijn collectie uitbreiden met een iets luchtiger en snel spel.
Ik heb ook de uitbreiding erbij, deze heb ik pas 2 keer gespeeld en ik heb er nog mijn twijfels over.

Min punt vind ik dat het eigenlijk te weinig om de ability-kaarten gaat. Zodra je onder de 6 hit points komt gaat het voornamelijk om damage control. Wat ik vooral leuk vind is het manipuleren van je medespelers, ze zover te krijgen dat ze bepaalde dobbelstenen opnieuw gooien of juist niet :)

Ik heb nog even naar King of New York gekeken, maar ik denk niet dat ik die snel ga halen.

Door Tweakers user RobinHood, vrijdag 26 oktober 2018 14:34

Abom schreef op vrijdag 26 oktober 2018 @ 14:14:

Min punt vind ik dat het eigenlijk te weinig om de ability-kaarten gaat. Zodra je onder de 6 hit points komt gaat het voornamelijk om damage control. Wat ik vooral leuk vind is het manipuleren van je medespelers, ze zover te krijgen dat ze bepaalde dobbelstenen opnieuw gooien of juist niet :)
Ik vind dat zelf wel meevallen, maar ik speel dan ook vooral met mensen die risico's durven te nemen, dan zijn ability-kaarten opeens een stuk interessanter.

Zodra je met mensen speelt die vooral punten willen krijgen door te dobbelen en angstvallig hun HP op 8 of hoger houden, tja, dan is er inderdaad een stuk minder lol en wordt het al snel aan de saaie kant.

Als je een spel wil hebben met minder damage control, maar die nog steeds casual as fuck is, zou ik eens kijken naar Sheriff of Nottingham, ik zal proberen voor eind november daar een review over te schrijven.
Ik heb nog even naar King of New York gekeken, maar ik denk niet dat ik die snel ga halen.
Die wordt inderdaad gezien als een stuk minder leuk spel dan KoT, bij mijn lokale spellenwinkel zag ik 'm niet eens staan.

Door Tweakers user thermisol, zondag 28 oktober 2018 13:40

"King of Tokyo is naar mijn bescheiden mening toch best wel een kleine must voor mensen die graag boardgames spelen, zeker voor mensen die ook non-boardgamers aan het gamen willen krijgen"

Dit kan ik zeker beamen! Ik speel bordspellen met twee groepen, de één is vrij intensief met spellen zoals Gloomhaven en Robinson Crusoë en de andere groep vaker spellen zoals Munchkin King of Tokyo en Wizard. Letterlijk iedereen vind King of Tokyo een leuk spel, het het komt dus regelmatig op tafel als filler of als avond-programma.

Leuk dat bordspellen wat aandacht krijgen :*)

Door Tweakers user Abom, maandag 29 oktober 2018 11:41

Afgelopen weekend een heel weekend met vrienden bordspellen gespeeld.
Vrijdagavond/nacht: Caverna. Pff wat een sessie. De ervaren speler heeft gewonnen, maar het was close.
Zaterdag vrijwel de hele dag T.I.M.E Stories - Brotherhood of the Coast gespeeld (inc. prequel). Duurde nog langer van Caverna!
Zondagochtend nog even een missie Mechs vs Minions gespeeld, net niet gehaald.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.