Kartonnen Games: Intro + Monopoly Junior

Door RobinHood op zondag 30 april 2017 21:37 - Reacties (10)
Categorie: Kartonnen Games, Views: 5.543

Dit keer eens geen rommel uit China, al kan ik daar eerdaags ook wel weer over schrijven, nee, ik wil ook eens over iets anders kunnen vertellen, vandaar Kartonnen Games, over, jawel, bordspellen, of boardgames, voor de mensen die duidelijk willen maken dat ze niet iedere vrijdagavond Monopoly zitten te spelen met wat vrienden.

Zelf ben ik uiteraard opgegroeid met Monopoly, natuurlijk met de verkeerde regels waardoor je een soort nachtmerrie hebt die 5 uur duurt, biddend naar een god naar keuze dat je op de Kalverstraat komt waar een hotel op staat, zodat het potje eindelijk eens kan stoppen, hopende dat niet iemand zegt “maar je kan je huizen nog verkopen om die rekening te betalen!”

Traumatiserend gewoon.

Maar, trauma’s zijn te verhelpen. Dit trauma verdween toen op een gezellige avond met wat vrienden King of Tokyo op tafel werd gezet met de vraag “Zin in een spelletje?”

http://img.ozgameshop.com/board_games/strategy/king_of_tokyo_2016_edition_raw.jpg

Een wereld ging voor me open, een spel wat binnen 5 minuten uit te leggen is, en waar je niet depressief van wordt. Niet veel later, op weer een gezellige avond, werd Dungeons and Dragons: The Wrath of Ashardalon voorgesteld als spel van de avond. Dat hele avontuur duurde ook zeker een uur of 4-5, maar dat waren leuke uren, al werd er nog wel gebeden naar een god naar keuze, ditmaal om eindelijk eens 12 of hoger te gooien om uit die verdomde pit te komen.

Helaas liep die vriendschap niet veel later in de soep, niet gerelateerd aan een boardgame overigens, en viel ik weer in de oude situatie: Niemand om echt leuke dingen mee te spelen. De rest van mijn vrienden zaten te ver weg om eens een avondje wat te spelen, en ik had eigenlijk geen leuke bordspellen, op 1 Jurassic Park spel na.

Totdat ik wat over Dungeon Quest las, een boardgame die zelfs alleen nog behoorlijk leuk zou zijn. Ik vond een tweedehandse voor een leuk bedrag, en toen hij het zag, wou mijn pa ook wel eens een potje spelen. Een avond of twee later viel mijn pa dus te pletter in een pit omdat zijn ridder de sprong niet haalde. Een avond later deed ook mijn moeder mee, die normaal alles wat met fantasy te maken heeft haat. Weer eens wat anders, een dungeoncrawler spelen met je ouders.

https://cf.geekdo-images.com/images/pic184398_md.jpg

Waarom ik dit hele relaas schrijf? Simpel, ik wil het gewoon eens in de zoveel tijd hebben over kartonnen games, vooral bordspellen dus, want ik ben dol op grote stukken karton en plastic figuurtjes, en waarom sommige spellen best awesome zijn. In andere woorden: Ik wil veredelde reviews kunnen neerplempen.

En we beginnen met wat? Dungeon Quest, mijn grote liefde? Nee, maar, wat dacht je van….

Monopoly Junior.

Want….

Net als veel mensen heb ik een neefje. Hij is 5, een beetje apart, zeker niet het liefste jongetje wat er is en vindt zijn oom maar raar. Een typisch neefje dus. Hij komt hier wel eens logeren tot mijn grote verdriet vreugd, en om hem niet de hele dag TV te laten kijken, leek het mijn ouders goed om eens een spelletje met hem te doen. Prima idee, ware het niet dat hij vreselijk goed is in spellen als Memory omdat hij alles kan onthouden, en om nou de middag Mens Erger Je Niet te spelen…

Er moest dus iets komen wat niet te makkelijk is, maar ook niet te moeilijk, redelijk leuk is voor een volwassene en ook niet al te duur is. In de speelgoedwinkel viel mijn oog al snel op Monopoly Junior. Goedkoop, vrij makkelijk maar je moet nog wel prutsen met geld, en prima uit te houden voor de volwassenen onder ons.

Oh, en misschien wel het belangrijkste: Neefje vond het idee wel leuk. En eerlijk gezegd: Hij heeft gelijk, het is best leuk, misschien wel leuker dan de echte Monopoly.

http://i.imgur.com/tP7UCggl.jpg

Het belangrijkste voor de leukheid is wel het feit dat het “echt” is. Je koopt gewoon “straten”, je hebt geld, een bank, kanskaarten en zelfs een gevangenis. Het is net het echte spel, maar dan simpeler en ongeveer 100x sneller. De regels zijn zelfs gewoon echt. Je moet de straat kopen waar je op terechtkomt, vrij parkeren is gewoon een loos vakje en je krijgt niet 2x zoveel geld als je op Start komt.

Je leert de kinderen dus direct hoe ze Monopoly horen te spelen, met een beetje geluk hebben we straks dus een generatie die gewoon op een normale manier Monopoly kan spelen. Oh, en ze tellen natuurlijk heel wat af in dit spel, kunnen tellen schijnt ook belangrijk te zijn.

De vormgeving is uiteraard wel wat speels, en je praat over kleine bedragen. Ook is het bord wat kleiner, en kun je maar met z’n vieren spelen, da’s doorgaans genoeg, maar kan natuurlijk soms ook wat te weinig zijn in een groot gezin, of als je halve familie over de vloer is.


Maar het meest jammere, en dat vind ik echt een gemiste kans, is dat het bijna onmogelijk is om het spel zolang te spelen dat alle spelers minimaal 1 rondje hebben afgelegd. Je krijgt maar weinig geld, je moet ieder vakje kopen waar je op landt, waardoor ik in ongeveer de helft van de potjes tot driekwart van het bord kwam, dan is mijn geld op, heb ik verloren en is het spel direct afgelopen. Best lullig.

http://i.imgur.com/zh7rAvcl.jpg

Geen probleem als een volwassene dat overkomt, maar mijn neefje vind het, begrijpelijk, niet bepaald leuk als hij binnen 5 minuten af is omdat hij niet kan zeggen “Ik koop het zwembad niet”, natuurlijk is dat weer op te lossen door mensen meer geld te geven, de regels te veranderen of door het met een D8 of D10 te spelen in plaats van een D6, zodat je grote sprongen kan maken.

Aan de andere kant: een ronde later verliest iemand anders, en hij vindt het zo leuk dat hij het gerust de hele middag kan spelen. Zit je alsnog 4 uur lang Monopoly te spelen….

Volgende: Chinese Meuk is Leuk: Fake Fidgets 05-'17 Chinese Meuk is Leuk: Fake Fidgets
Volgende: Chinese Meuk is Leuk: Sinterkerst Special 10-'16 Chinese Meuk is Leuk: Sinterkerst Special

Reacties


Door Tweakers user ShitHappens, zondag 30 april 2017 23:40

Leuk om zo eens wat bordspellen voorbij te zien komen :) Maar was 't bij Monopoly niet zo dat, als je iets niet kon/wilde kopen, dit per opbod ging naar de hoogste bieder? Dat klinkt als de oplossing voor het rondje niet rond komen :p

Door Tweakers user RobinHood, maandag 1 mei 2017 00:09

ShitHappens schreef op zondag 30 april 2017 @ 23:40:
Leuk om zo eens wat bordspellen voorbij te zien komen :) Maar was 't bij Monopoly niet zo dat, als je iets niet kon/wilde kopen, dit per opbod ging naar de hoogste bieder? Dat klinkt als de oplossing voor het rondje niet rond komen :p
Klopt, bij "echte" Monopoly kun je dingen gaan veilen, maar hier werkt dat niet echt omdat de duurste "straat" 5 "euro" kost, en zoals je kan zien heb je alleen maar biljetten van 1, niet van 0,5.

Ook snapt mijn neefje het hele doel van bieden nog niet, ik speel ook al "grote mensen Monopoly" met hem, en hoewel dat verrassend goed gaat, lukt het bieden gewoon nog niet zo goed "Ik bied honderd-duizend-miljoen!" :P

Een ander probleem is dat een straat die 3 "euro" kostte om te kopen, ook 3 "euro" kost om op te staan, en dat verdubbeld als je de hele straat hebt. Ook dat is nogal slecht voor je financiële gezondheid :+

Overigens ben ik wel blij dat hij dit zo leuk vindt, eerder was het eerste wat hij vroeg als hij hier kwam "Mag ik JimJam kijken?", nu is het "Ome Robin, wil je Monopoly Junior spelen?"

Door Tweakers user Deakers, maandag 1 mei 2017 10:20

Tegenwoordig spelen wij vaker Monopoly Empire, sinds de kids monopoly-junoir ontgroeid zijn (dit wordt incidenteel nog wel eens uit de kast getrokken). Omdat dit aanzienlijk korter duurt als de orginele versie: ongeveer 30/40 minuten is qua aandachtsspanne acceptabel voor iedereen en volgt er dus ook geen verplicht vervroegd einde door de bedtijdklok.

Door Tweakers user 150104, maandag 1 mei 2017 15:27

Ik was ooit echt een fan van boardgames en dan met name richting de D&D georiënteerde games. Arkham Horror blijft ook nog steeds een van mijn favorieten. Helaas 75km verhuisd van mijn oude vertrouwde vriendengroep en sindsdien moeilijkheden om local fellow-nerds te vinden..

Door Tweakers user maartend, dinsdag 2 mei 2017 11:51

King of Tokyo. geweldig spel. Snel weggespeelt, heerlijke actie. Gaat bij ons zelfs mee naar meerdaagse muziekfestivals. Zitten we bij rotbands een potje of wat te spelen. Er komen ook al nieuwelingen kijken.

Door Tweakers user mrsar, dinsdag 2 mei 2017 11:57

Qua monopoly ben ik fan van het kaartspel, niet al te veel tijd per ronde,blijft lang leuk om te spelen en de gedachte is hetzelfde,maar werkt compleet anders,erg leuk

Door Tweakers user cadsite, dinsdag 2 mei 2017 14:12

Onze kinderen (7 & 9) hebben monopoly junior gekregen.
Was me dat een ontgoocheling. De eerstvolgende rommelmarkt hebben we dat terug verkocht. Daar zit nu eens niks 0,0 spel element in. Gewoon dobbelen en doen wat je moet doen. Er zit niets eigen keuze in, dus gewoon een spel op geluk.
Met de winst van de rommelmarkt gaan ze nu monopoly met de bankkaart kopen. :P

Als je junior spellen zoekt ben ik grote fan van catan, carcasonne (beiden 'junior') en ook regenwormen, dat zijn echt leuke spellen om te spelen, zelfs als volwassene.

Door Tweakers user RobinHood, dinsdag 2 mei 2017 14:36

DjentPirate schreef op maandag 1 mei 2017 @ 15:27:
Ik was ooit echt een fan van boardgames en dan met name richting de D&D georiënteerde games. Arkham Horror blijft ook nog steeds een van mijn favorieten. Helaas 75km verhuisd van mijn oude vertrouwde vriendengroep en sindsdien moeilijkheden om local fellow-nerds te vinden..
Dat is ook wel een probleempje waar ik tegenaan loop, de paar mensen waarmee ik nu zo af en toe Dungeonquest mee kan spelen heb ik de eerste keer ook bijna moeten dwingen om het te spelen, omdat de meeste mensen bij "bordspel" flashbacks krijgen naar Monopoly met vervelende huisregels.

Je kan altijd kijken of er een vereniging in de buurt zit, al heb ik de pech dat ik 40km moet rijden voor de dichtstbijzijnde :/ Dan maar vrienden blijven dwingen :+
cadsite schreef op dinsdag 2 mei 2017 @ 14:12:
Onze kinderen (7 & 9) hebben monopoly junior gekregen.
Was me dat een ontgoocheling. De eerstvolgende rommelmarkt hebben we dat terug verkocht. Daar zit nu eens niks 0,0 spel element in. Gewoon dobbelen en doen wat je moet doen. Er zit niets eigen keuze in, dus gewoon een spel op geluk.
Met de winst van de rommelmarkt gaan ze nu monopoly met de bankkaart kopen. :P

Als je junior spellen zoekt ben ik grote fan van catan, carcasonne (beiden 'junior') en ook regenwormen, dat zijn echt leuke spellen om te spelen, zelfs als volwassene.
Ach, dobbelen vindt ik niet zo heel erg, Dungeonquest is ook dobbelen tot je erbij neervalt. En eerlijk gezegd, Monopoly is bij het gros van de mensen toch 90% geluk, en 10% skill, en dus dobbelen tot iemand erbij neervalt :P

De pinpas-editie ligt hier ook, speel ik met mijn neefje, maar ik vind werken met "echt" geld toch veel leuker, je voelt je echt rijk met al die stapeltjes poen 8-)

Door Tweakers user CrystalViriS, woensdag 3 mei 2017 14:02

Hotel heb je ook, misschien ook wel leuk voor kids. Ik vond dat vroeger al leuker dan monopolie.

Ik heb daar laatst weer een nieuwe uitgave van gekocht. Het sleept niet zo lang als monopoly en het is iets beter uitgebalanceerd naar mijn idee. Bij monopolie is diegene met de Kalverstraat diegene die alles gaat winnen natuurlijk. Bij hotel liggen die uiterste niet zover uit elkaar. Hotel sleept ook geen uren en uren voort..

Door Tweakers user puntje013, maandag 8 mei 2017 18:23

Ik heb laast voor ons zoontje van 6 monopoly junior de Kermis editie gekocht.
Zijn volgens mij dezelfde regels als deze versie, al is het bord wel anders (de helft van het gewone bord, dus een lange en een korte kant.
Gevangenis is er niet, ga direct naar de snackbar en wacht tot de volgende beurt.
Vrij parkeren is extra zakgeld, daar ligt al het geld die de kanskaarten opbrengen. Dus er komt helaas nog steeds een generatie aan met alternatieve regels, ditmaal door monopoly zelf.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.