Ze smelten de platen!

Door RobinHood op zondag 13 maart 2016 21:25 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 7.689

Sommige tweakers gooien graag vreemde dingen in de oven, pizza's gemaakt van bloemkool, videokaarten, soms zelfs complete mobo's van laptops. Dus, tijd dat ik iets in de oven gooi wat ietwat vreemd is: LP's, platen, vinyl, hoe je het maar wil noemen.

Ja, maar, waarom?
Al iets van 10 jaar geleden zag ik in de Kijk schalen gemaakt van LP's, dat vond ik toen al cool, maar nooit wat mee gedaan, al bleef het altijd kriebelen. Tot ik laatst bij een kringloop was, goedkope platen zag, en dacht “ik ga die dingen omsmelten tot bakjes!”

Wat ik vervolgens met die bakjes ga doen is een vraag waar ik nog niet helemaal een antwoord op heb. Misschien leuk voor een verjaardag?

Het is in ieder geval erg simpel, en je kan het prima thuis doen, dus, hier een how-to.

Benodigdheden:

LP's: Singeltjes werken niet echt, dus ga voor die grote dingen. Een vrij dikke smelt wat lastiger, maar is wel veel steviger. Oudere platen zouden beter zijn omdat die beter zouden smelten. Ik heb goedkope meuk gekocht, maar als je graag je kostbare platen wilt omtoveren in chipsbakken, dan houdt ik je niet tegen.

Oven: Eentje die groot genoeg is voor een LP, en ingesteld kan worden op rond de 100 graden. Liefst op een plek waar je kan ventileren, want smeltende LP's geven allerlei heerlijke, chemische aroma's af, die vast niet al te gezond zijn. Een bakplaat is erg handig, zodat je geen stalagtieten van vinyl in je oven krijgt.

Een ovenvaste schaal: Welk formaat? Groot genoeg dat de LP eroverheen kan vouwen zonder dat ie de bakplaat raakt. En, geen zorgen, zolang je niks verkeerd doet, blijft er niks aan je schaal plakken.

Ovenhandschoenen: Hoewel het vinyl heel snel afkoelt, en bijna direct uit de oven vast te pakken is, kan ik je uit ervaring vertellen dat de bakplaat niet die eigenschap heeft.

Iets waarop je de bakplaat op kan plaatsen Het vinyl koelt, vreemd genoeg, heel snel af en is binnen 30 seconden al zo stug dat het niet meer te vormen is. Gezien het vaak nodig is om een beetje bij te vormen met je handen, moet je snel je bakplaat kwijt kunnen. Ik gebruikte een kokosmat, werkte prima.

Handig voor erbij zijn een [metalen] spatel om het vinyl in de oven al een zetje te geven. Ook is een infraroodthermometer handig om de temperatuur van de plaat in de gaten te houden, maar zonder lukt het ook wel.

Stap 1: De voorbereiding.
Da's eigenlijk bijzonder simpel. Eerst pak je je LP naar keuze.

http://i.imgur.com/U4VYILsl.jpg
Ik verklap je alvast: dit is de minst afschuwelijke plaat die de oven in ging. De LP zelf was erg floppy.

Deze plaat ging op de zogeheten “edges down” methode de oven in, waarbij de plaat dus over de schaalt valt, in plaats van erin. Makkelijker, want geen gewicht nodig. Je zet dus de schaal ondersteboven op de bakplaat

http://i.imgur.com/ULnLNe5l.jpg
Zo dus, voor mensen die niet weten hoe je een schaal ondersteboven op een bakplaat plaatst.

Vervolgens leg je de plaat erop, een beetje in het midden.

http://i.imgur.com/T3OUOCsl.jpg
Zoiets dus, komt niet precies.

Stap 2: in de oven ermee!
Vervolgens gooi je alles, voorzichtig, want platen schuiven graag, in de oven. Ik had hem ietsjes voorverwarmd naar zo'n 60 graden, maar dit is niet perse nodig.

http://i.imgur.com/WUIAizhl.jpg
Zoals te zien wilt deze plaat er al direct bij gaan hangen.

http://i.imgur.com/AdX7tkel.jpg
En een paar seconden later zag het er al zo uit. Deze plaat was eigenlijk binnen 20 seconden klaar, omdat het zo dun en wiebelig vinyl was.

Stap 3: bewonder het eindresultaat.
Tja, daar valt weinig aan te bewonderen, want ik was zo druk bezig met het in de plooi drukken, dat ik geen foto gemaakt hebt. Gelukkig van de volgende wel.

De volgende plaat is veel dikker, dus, mijn vraag was “Hoelang duurt het tot dit een schaaltje is?”

http://i.imgur.com/EgNLcpxl.jpg
“Jezus”, da's niet echt een antwoord op mijn vraag...

Deze keer duurde het wel eventjes, ook wel bekend als een paar minuten, te duren eer het vinyl zich echt overgaf aan de zwaartekracht, en de temperatuur zat toen al rond de 100 graden. Het eindresultaat is overigens wel behoorlijk okay gelukt, het dikkere vinyl maakt dit ding ook veel nuttiger voor zijn gebruik als bakje.

http://i.imgur.com/wViqIHBl.jpg
Wie wil er nou niet een chipsbak met christelijke liederen?!

De andere manier: edges up!
Tja, bij mij werkte dat dus eigenlijk niet op de manier waarop het hoort te werken, maar, voor zij die hun geluk durven te beproeven, zo doe je het!

Mochten er liefhebbers van Klaus Wunderlich aanwezig zijn, die moeten dit stukje even overslaan, want dit is hardcore-plaatverneuken.

Voorbereiding
Tja, eigenlijk hetzelfde als bij edges down, maar dan met de schaal rechtop, en een gewicht op het midden van de plaat.

http://i.imgur.com/cYvg51Dl.jpg
Zo dus, als gewicht kun je alles gebruiken wat zo'n 100 graden overleeft en ongeveer een kilo weegt.

Tijd om te bakken.

http://i.imgur.com/o0cku7Tl.jpg
De beste plaats voor dit soort platen: de oven. Het duurt eventjes eer het vinyl doorheeft dat het zacht moet worden en in de schaal moet vallen, maar, wanneer dat gebeurd….

Gaat het mis, want het gewicht stond niet goed, waardoor 1 kant eerder zakte, waardoor het gewicht verschoof, waardoor het hele bakje-in-wording geen bakje, maar ook geen plaat was. De wraak van Klaus?

Gelukkig kun je platen meerdere keren zo zacht maken, dus, Klausje mocht op de bakplaat tot hij weer een beetje plat was. Vervolgens heb ik hem eruit geschept met een spatel, snel over de schaal gelegd, en met het gewicht erin geduwd.

http://i.imgur.com/PfKpK46l.jpg
Met dit als resultaat, tja, je werd er al niet vrolijk van, maar ook het bakje is vrij treurig geworden. Klaus heeft wraak genomen, en ik gaf het maar op.

En singletjes dan?!
Simpel gezegd, die werken niet. Het stuk met het label erop vervormt eigenlijk niet. Bij die 12" dingen geen probleem, maar omdat singletjes verder weinig “vlees” hebben, valt er weinig aan te smelten en te plooien. Het resultaat is een soort van asbak, die niet vuurvast zal zijn en een gat heeft. Handig hoor.

http://i.imgur.com/n77vFCNl.jpg
Dat dus, nouja, misschien een leuk sleutelbakje.

Kortom:
Gebruik ietwat dikke, stevige platen, en gebruik voor het minste gedoe gewoon de edges down methode. Dan kun je het eigenlijk niet verprutsen. En vergeet ook niet dat platen niet gemaakt zijn om food-safe te zijn. Je kan er vast wel uit eten zonder dood te gaan ofzo, maar, mocht dat wel gebeuren, dan is dat je eigen schuld.

Verder nog wat?
Ik ben al even, heel even, bezig geweest met de Lumia 640/Lumia 950 vergelijking, en ik heb al 1 conclusie kunnen trekken: Het niet hebben van een cameraknop is best wel waardeloos te noemen.

En er is nog wat Chinese meuk binnengekomen, gezien het daverende succes van mijn vorige blogpost, zal ik ook daar wel weer wat over schrijven.

Volgende: Chinese Meuk blijft leuk! 05-'16 Chinese Meuk blijft leuk!
Volgende: Chinese meuk is leuk! 03-'16 Chinese meuk is leuk!

Reacties


Door Tweakers user Kraz, zondag 13 maart 2016 21:37

Jammer dat de LP niet netjes over de gehele basis valt, maar altijd een golvend effect heeft.

Had je al eens gezien dat een 'designer' een LP tot iPhone speaker heeft laten omvormen?
http://paulcocksedgeshop....roducts/change-the-record

Door Tweakers user RobinHood, zondag 13 maart 2016 21:40

Kraz schreef op zondag 13 maart 2016 @ 21:37:
Jammer dat de LP niet netjes over de gehele basis valt, maar altijd een golvend effect heeft.

Had je al eens gezien dat een 'designer' een LP tot iPhone speaker heeft laten omvormen?
http://paulcocksedgeshop....roducts/change-the-record
Met deze methodes krijg je altijd kreukels ja.

Wil je zoiets maken zoals in jouw link, dan zal je 'm echt moeten persen denk ik, en nog wat warmer stoken zal ook vast helpen.

Zelf vind ik dit wel wat hebben, ieder ding is namelijk uniek, en door die plooien valt ie minder snel om.

Door Tweakers user Die Bruine, maandag 14 maart 2016 07:31

Ik denk dat je met een beetje trek- en rekwerk in combinatie met een verfbrander (of fhn) die plooien wel glad krijgt.
Met een schaar of goed mes moet je dan ook de randen mooi netjes kunnen krijgen. Dan heb je gewoon een schaal die zo uit een fabriek lijkt te komen. Wellicht een poging waard ;)

Door Tweakers user eagle00789, maandag 14 maart 2016 07:48

Sorry dat ik het zeg, maar ik vind het wel erg zonde van de lp's die hiermee verloren gaan.
Heb je vantevoren wel eerst gekeken of de lp echt niets meer waard is??

Door Tweakers user Sissors, maandag 14 maart 2016 09:21

"Jezus is het antwoord" is inderdaad een door verzamelaars gewild object :+ .

Door Tweakers user Silent7, maandag 14 maart 2016 12:50

grappig, bakjes van platen.
Ik ken iemand die maakt soortgelijke objecten met glas.
Grote oven, glazen platen op vuurvast objecten en gekleurde glazen plaatjes en de volgende dag prachtige schalen en kaarshouders, elke uniek.
al lljkt ie nu wat van het door smelten van plaat naar bak/vaas afgeweken:
http://www.galerieplein55.nl/

Door Tweakers user RobinHood, maandag 14 maart 2016 14:27

eagle00789 schreef op maandag 14 maart 2016 @ 07:48:
Sorry dat ik het zeg, maar ik vind het wel erg zonde van de lp's die hiermee verloren gaan.
Heb je vantevoren wel eerst gekeken of de lp echt niets meer waard is??
Ik heb voor een hele stapel, nog wel meer dan ik hier heb neergezet, welgeteld 1 euro betaald, maar, voor de grap eens gekeken wat er gevraagd wordt op marktplaats voor bepaalde platen:
Klaus Wunderlich, daar wil men wel 3 euro voor hebben.
John Woodhouse, die is zo'n 2 euro per LP waard volgens verkopers.
Beethoven van een of ander wazig orkest: ook 2 euro

Al met al zal die "Jezus is het antwoord" waarschijnlijk de zeldzaamste zijn, want ik vind die LP, of ook maar het Ensemble Blije Geluiden niet terug. Is hij daardoor veel waard? Ik betwijfel het. Er zijn zo vreselijk veel soortgelijke platen te vinden in kringloopwinkels, en niemand wil ze hebben.

Van dit soort platen zijn er echt nog genoeg, loop een willekeurige kringloop binnen, en je wordt doodgegooid met dit soort meuk. Niemand mist ze, en ik maak er zo nuttigere objecten van.
Sissors schreef op maandag 14 maart 2016 @ 09:21:
"Jezus is het antwoord" is inderdaad een door verzamelaars gewild object :+ .
Dit is gewoon de unieke chipsbak-uitvoering, dus hij is nog meer geld waard :+
Silent7 schreef op maandag 14 maart 2016 @ 12:50:
grappig, bakjes van platen.
Ik ken iemand die maakt soortgelijke objecten met glas.
Grote oven, glazen platen op vuurvast objecten en gekleurde glazen plaatjes en de volgende dag prachtige schalen en kaarshouders, elke uniek.
al lljkt ie nu wat van het door smelten van plaat naar bak/vaas afgeweken:
http://www.galerieplein55.nl/
Erg mooi spul, maar dat gaat je niet lukken met huis-tuin-keuken spul, en het zal ook vast niet goedkoop zijn.

Door Tweakers user Cave_Boy, maandag 14 maart 2016 18:52

Is het niet dat er giftige gassen vrijkomen en in je oven gaan zitten? Lekker fris :)

Door Tweakers user M.l., maandag 14 maart 2016 20:08

Blijven die platen ook een beetje plakken of niet? Het zou ook nog wel leuk zijn om twee dezelfde ovenschalen te gebruiken en de plaat er tussen, dan is het misschien mogelijk om die kronkels weg te werken. Misschien hoort het er wel bij, die kronkels, maar ik vind het niet mooi. Een LP als schaal vind ik dan weer wel leuk.

Door Tweakers user RobinHood, maandag 14 maart 2016 21:20

Cave_Boy schreef op maandag 14 maart 2016 @ 18:52:
Is het niet dat er giftige gassen vrijkomen en in je oven gaan zitten? Lekker fris :)
Ze komen vast wel vrij, vandaar dat je dit doet in een geventileerde ruimte, in de bijkeuken hing inderdaad een lichte doch lekkere verbrand-plastic geur, maar de oven rook na een kwartiertje luchten gewoon weer naar oven.
M.l. schreef op maandag 14 maart 2016 @ 20:08:
Blijven die platen ook een beetje plakken of niet? Het zou ook nog wel leuk zijn om twee dezelfde ovenschalen te gebruiken en de plaat er tussen, dan is het misschien mogelijk om die kronkels weg te werken. Misschien hoort het er wel bij, die kronkels, maar ik vind het niet mooi. Een LP als schaal vind ik dan weer wel leuk.
Het warmste wat ik een plaat heb gehad was zo'n 115 graden, en toen was ie al ongeveer even slap als een gemiddelde pannenkoek.

Ik denk dat als je een plaat nog warmer maakt, zodat ie nog wat slapper wordt, jouw idee wel kan werken, maar ik denk niet dat ik het ga proberen, teveel gedoe :P

Door Tweakers user 148406, dinsdag 15 maart 2016 09:59

Godslastering... :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier n aanmaken.