Test eens de camera van een Lumia 950! part 2

Door RobinHood op vrijdag 11 december 2015 22:26 - Reacties (4)
Categorie: Lumia 950, Views: 5.659

Laat er wat minder licht zijn!

In het vorige deel, of eerste deel, hoe je het maar wil noemen, vielen 3 dingen op bij de Lumia 950:
De kleuren zonder flits zijn overgesatureerd als er veel licht is.
Als er minder licht is, zijn de kleuren eigenlijk erg goed
De flits is vrij fel voor LED, en geeft goede kleuren.

Vandaar dat ik me eerst eens gestort heb op low-light foto's.

De camera's die vandaag gebruikt zijn, zijn natuurlijk de Lumia 950, de Pentax K10D met zijn kitlens, en een nieuwkomer, mijn vaders Sony SLT-A55 met de 18-55 kitlens. Ik wou ook de Powershot meepakken, voor een wat betere vergelijking, maar die was leeg.

Hosting van de plaatjes trouwens aangepast, Imgur trekt namelijk alles terug naar 5MB, en de Lumia gaat daar in 19MP stand vol overheen. Alle grote foto's worden daarom nu gewoon gelinkt vanaf Dropbox, zonder compressie. Die openen kan dus nogal killing zijn voor je databundel.

Tijd om te beginnen, met een stopbord.
Wat een stopbord met Russische tekst deed in Denemarken weet ik ook niet, maar het wit, rood en zwart komt nu goed van pas

Eerst vol auto, zonder flits
http://i.imgur.com/t2Ng643m.jpg
http://i.imgur.com/q2iYNkgm.jpg
http://i.imgur.com/k4pwLl3m.jpg

De 950 heeft goede kleuren, het rood is ietwat te diep, maar is de kleur is in ieder geval beter dan die van de Sony. Het zwart van mijn zeer mooi geverfde muur is niet echt best, veel ruis, en het zwart wordt opeens paarsig.

De Sony heeft het fletsheid-stokje van de 820 overgenomen zo te zien. Vooral het stukje waar de wat gele lamp niet op scheen is flets, en heeft een mooie paarse lijn tussen zwart en rood. De ruis valt mee, maar vind ik nog wel wat tegenvallen.

De Pentax is onscherp, want hij had een knap lange sluitertijd, 3 seconden, waar de Lumia 950 al happy was met 1/6 en de Sony met 1/5. Zal overigens er wel mee te maken hebben dat deze foto per ongeluk nog in ISO 200 gemaakt is, automagisch betekend bij Pentax namelijk niet dat je niks kan instellen. De onscherpte daargelaten, kloppen de kleuren wel het meest.

Vol auto, flits
http://i.imgur.com/7iTAj82m.jpg
http://i.imgur.com/UgsfLG6m.jpg
http://i.imgur.com/EUCZIaEm.jpg

De 950 is ervan overtuigd dat ik een paarse muur heb. De ruis erin valt mee, maar de kleur slaat natuurlijk nergens op. Het bord zelf is veel beter, de kleuren kloppen, ja, het bord is zo vies en oud dat het gelig is in plaats van wit, en alle viezigheid en krassen zijn haarscherp.

De Sony heeft geen last van spontaan verkleurende muren. Eigenlijk is deze foto bijna perfect, de flits mocht ietsje minder sterk, en de kleuren zijn wat te wit, maar verder is er weinig op aan te merken. Misschien de paarse rand die er weer zit tussen rood en wit.

De Pentax heeft naar mijn mening net wat betere kleuren dan de Sony, maar het is erg close. De flits was duidelijk wat beter gedoseerd, waardoor ik deze foto al met al de beste van deze serie vind.

Geen flits, iso vastgezet op 400
http://i.imgur.com/cNdXHK2m.jpg
http://i.imgur.com/3yOLpxCm.jpg
http://i.imgur.com/1Z3bzTym.jpg

De 950 heeft op ISO 400 al wat last van fijne ruis, en verdraainde kleuren waar echt weinig licht is. Het rood is weer te donker, en door de ruis zijn de details op het bord niet echt geweldig.

De sony is weer flets, iets wat ik vast bij iedere foto moet gaan zeggen, en is dit keer niet echt scherp, wat te maken zal hebben met de sluitertijd van 13/10 seconde. Ook kan ik nu twee dunne paarse lijntjes zien, maar er is niet veel ruis, en de schaduwen worden vrij goed weergegeven.

De Pentax blijkt, vreemd genoeg, wat beter om te gaan met de sluitertijd, aan 3/5 had de Pentax immers al genoeg, waardoor de foto zelf wat scherper zijn. Kleuren zijn natuurlijk weer bijna perfect, maar de ruis is erg matig. De Pentax is oud, en laat dat zien. Erg korrelig en weinig details.

Geen flits, ISO op max.
http://i.imgur.com/wXdBogwm.jpg
http://i.imgur.com/3yOLpxCm.jpg
http://i.imgur.com/TXi01n4m.jpg

De 950 kan manueel tot maximaal 3200, en dan is de mooie paarse muur ook weer terug. Details kun je vergeten, ruis heerst nu. De kleur is ook slechter dan normaal.

De Sony gaat tot een whopping 12800, maar heeft dan wel zijn eigen ruisparty. Somehow krijgt de camera het voor elkaar om de foto eruit te laten zien alsof er daglicht was, in de zomer. Ook zijn er veel verkleuringen onderin, maar minder dan bij de 950.

De bejaarde Pentax is, tot mijn verbazing, de minst erge qua ruis. Dat heeft zeker te maken met het feit dat hij maar tot een magere 1600 gaat. Daardoor blijft mijn muur in ieder geval redelijk zwart, maar verder zijn er weinig details te vinden. De Sony en Lumia hadden op 1600 zeker beter gepresteerd.

Vetplant-cactus-dingetjes
Omdat de foto's iets voor 17:00 gemaakt zijn, was het buiten inmiddels zo goed als donker, en er is geen direct lamplicht op de plantjes

Zonder flits:
http://i.imgur.com/8kTUEPIm.jpg
http://i.imgur.com/JbyqZnXm.jpg
http://i.imgur.com/zUNsdZtm.jpg

De 950 is te geel, en heeft zeker in de schaduw last van teveel ruis. De foto is nog redelijk onbewogen dankzij 1/4de sluitertijd, een diafragma van F1.9 en een ISO van 2000. Maar, echt geweldig is dit natuurlijk niet, al was het ook wel erg moeilijk.

De Sony weet de foto wat helderder te maken, en is natuurlijk wat fletser. De hoeveelheid ruis valt mee, maar dankzij de lange sluitertijd van 4/5 is de foto wel bewogen. De Sony is ook lastig stil te houden naar mijn mening, te zwaar om geen kracht hoeven te zetten, maar te licht om stabiel te zijn door zijn hoge gewicht. Instellingen werden automagisch gezet op 4/5, F 3,5 en ISO 1600

De Pentax weet de foto het meest realistisch te maken. Dat is niet persé het mooist, maar qua donkertje en kleuren [of het gebrek eraan] klopt het wel. De hoeveelheid ruis is natuurlijk dramatisch. De foto is wel behoorlijk niet-bewogen, omdat de K10D gewoon lekker vast houdt, en door zijn hoge gewicht vrij stabiel is. Dat de sluitertijd maar was, doet natuurlijk ook wonderen. F 4 en ISO 1600 waren de andere instellingen.

FLITS!
http://i.imgur.com/dD6eS8hm.jpg
http://i.imgur.com/gbzkMvom.jpg
http://i.imgur.com/L52zHphm.jpg

De RGB's van de 950 werken, groen blijft gewoon groen, bijna zoals de plantjes er ook bij normaal licht uit zien. Het lichtsterke diafragma van F 1,9 zorgt ervoor dat de ISO naar 50 kan, en de sluitertijd 1/15 kan zijn, maar daardoor is alleen het voorste plantje echt scherp.

Wat-de-fuck Sony. Dit is gewoon de automagische stand, en de Sony krijgt het voor elkaar om gewoon kei en keihard te overbelichten. Waarom? De ISO is somehow op 12800 blijven staan, sluitertijd was daardoor 1/60, met F 5,6, maar nog steeds gewoon extreem overbelicht. Meuk.

Gelukkig kan opa voordoen hoe het wel moet, al is ook de ISO weer te hoog. Typisch voor een Xenon flitser is dat er meer licht is dan bij de ledjes van de 950, maar omdat het zo wit is, zijn de kleuren wat flets. 1/30 en F 8 laten zien dat de camera verkeerde prioriteiten heeft gesteld: liever meer scherp dan een lage iso, tja. Vandaar dat handmatig instellen toch handiger is.

Voor de brakke resultaten van de Sony maar even een kaarsje opsteken.
Heel romantisch natuurlijk, zo'n kaarsje, maar camera's moeten kiezen tussen overbelichten of onderbelichten, en moet al dat gele licht wel gecompenseerd worden?

Geen flits:
http://i.imgur.com/wgIXIAQm.jpg?1
http://i.imgur.com/1Dgg8IZm.jpg
http://i.imgur.com/kaT1zXSm.jpg

De 950 probeerde een mooi gemiddelde te pakken, daardoor is de kaarsenhouder wat onderbelicht, en de vlam zelf natuurlijk overbelicht. Kleur van de kaars klopt, maar de muur heeft weer wat last van paarsigheid. Foto werd overigens opgeslagen als zijnde landscape, de SLR's hadden door dat het portrait was.

Sony kiest ervoor om de vlam te overbelichten, om de rest maar goed te krijgen. Goede keuze. Wel jammer dat gekozen is voor ISO 1600, want er is nog best wat ruis te zien. Kleuren zijn een tikje te geel.

Opa probeert ook de vlam maar te overbelichten, maar de standaard is nog steeds onderbelicht. Ook kiest hij weer voor ISO 1600 om de sluitertijd maar okay te houden, jammer genoeg is er daardoor wel veel ruis. De kleuren die normaal zo geweldig zijn, vind ik nu echt te geel.

Met optionele flits:
http://i.imgur.com/h9NFEkPm.jpg?1
http://i.imgur.com/VcGlCkIm.jpg
http://i.imgur.com/rZuFPPFm.jpg

Flits! Zegt de 950 ookal kijkt hij naar een kaars. Hierdoor is de onderkant van de foto prima, maar de bovenkant heeft weer last van verdraaiende kleuren.

FLITS! Zegt ook de Sony, nadat hij besloten, in het slechte licht, om scherp te stellen op de standaard. Foto is overbelicht, wat natuurlijk vooral te zien is in de kaars. De kleuren zijn ook weer flets.

Flits! Doet Opa, daarbij nogsteeds hardnekkig zijn ISO op 1600 houdend om maar het diafragma op 8 te kunnen zetten, prioriteiten iemand?. Daardoor weer veel ruis, maar de kleuren zijn opzich goed.


Heeft iemand een knuffel nodig?
Wat knuffels van mijn neefje, in een verder erg donkere kamer. Geen flits wilde gewoon helemaal niet, dus die foto's weggegooid.

De Sony weigerde mee te werken bij deze foto's. Hoewel de flitser aan stond, weigerde hij dienst bij het scherpstellen, waardoor de camera niet scherp kon stellen, waardoor de foto niet gemaakt werd. De Pentax laat zijn flitser meerdere keren achterelkaar kort flitsen wanneer er licht nodig is om scherp te stellen. Dat de Sony dat zowel in de automaat stand als in de P stand dit niet deed, is een flinke faal.

Automaat met flits:
http://i.imgur.com/rZQ6YCjm.jpg?1
http://i.imgur.com/Dz0BAmym.jpg

Kikker en de muur zijn een beetje geel. Er is scherpgesteld op de muis/hond, waardoor Kikker zijn ene oog wat onscherp is door de F 1/9. Het pluche van muishond is erg scherp te zien.

Flits en flets lijken op elkaar, zeker bij xenon. De Pentax blijft nogsteeds stug in ISO 1600 werken, ookal mag hij van mij alles tussen 100 en 1600 gebruiken. Hierdoor is de vacht van hondmuis niet zo scherp als zou kunnen.

Flits + ISO 400
http://i.imgur.com/guIvWaIm.jpg?1
http://i.imgur.com/aWN6rBpm.jpg

De Lumia 950 kan minder goed overweg met ISO dan ik dacht voor ik aan deze post begon. Bij ISO 400 is de boel al behoorlijk korrelig, vooral donkere vlakken hebben eronder te leiden. Gelukkig weet de telefoon ook zijn zwakte, en zal hij dus wanneer het kan de ISO laag houden.

Op ISO 400 is de Pentax gewoon prima, hondmuis zijn/haar vacht is best scherp, en al met al is er minder ruis dan bij de 950.

Lampjes!
Enige licht kwam van deze vrolijke lampjes, die niet echt vel branden

Geen flits
http://i.imgur.com/ndFirghm.jpg?1
http://i.imgur.com/lD9scKdm.jpg
http://i.imgur.com/Ch7439tm.jpg

Hoewel de kleuren wel kloppen, moet de 950 de ISO vrij hoog houden, waardoor er weer veel ruis in het beeld is.

De Sony had weer zin om mee te doen, en hoewel de ISO naar 1600 ging, is er niet al teveel ruis. De kleuren zijn weer wat flets, maar beter dan eerst.

Na een gedwongen uitstapje naar ISO 400 besluit de Pentax er weer vol tegenaan te gaan met ISO 1600. Dat resulteert natuurlijk in weer een ruisfeest. Ook zijn dit keer de kleuren vrij belabberd, veel te rood.


Conclusies
Ik denk dat als er 1 ding echt duidelijk geworden is van deze foto's: bij dit soort lastige dingen is automaat gewoon niet geweldig. Wie had dat gedacht?

De automaat van de Lumia is nog wel het beste, die heeft immers op 1 of 2 wat vreemde ISO keuzes na weinig geks gedaan. Automaat is opzich prima te gebruiken, maar met [gedeeltelijk] manueel maak je wel betere foto's.

Die van de Sony is soms erg goed, maar soms ook helemaal de weg kwijt, zeker wanneer er geflitst moet worden. Handmatig instellen is zeker bij flits wel zo handig.

De K10D "Opa" is vooral koppig, en kent zijn eigen kwaliteiten en zwaktes niet. Telkens ISO 1600 gebruiken, terwijl ik veel liever had gehad dat er een wat langere sluitertijd en een meer open diafragma was. Daardoor is er veel ruis, waardoor foto's die gewoon prima hadden kunnen zijn, nu de prullenbak in kunnen. Eigenlijk wist ik dat al, vandaar dat de K10D bij normaal gebruik altijd op ISO 200 staat.

Wanneer er weinig of zo goed als geen licht is doet de 950 het eigenlijk gewoon erg goed. Ja, de kleuren zijn soms wat overgesatureerd, maar dat is in Lightroom vast wel recht te trekken. De flits is niet zo heel krachtig, maar de natuurlijke kleuren zorgen ervoor dat de boel niet zo flets wordt als met een xenon flash.

Wel is het erg jammer dat hij zo slecht met ISO omgaat, max 200 is eigenlijk wel een goed idee, gelukkig is hij lichtsterk genoeg om het ook prima te kunnen doen op die instelling.

Helemaal teleurgesteld ben ik trouwens in de Sony, de kleuren zijn snel te flets, de instellingen werken ronduit houterig, zo wilt de flits niet openen in auto of auto+ stand, maar moet je dit in het Fn menu forceren, anders flitst hij ook in auto of auto+ gewoon niet. Als hij flitst, is het simpelweg te fel, maar als er geen licht is, kan hij niet scherpstellen omdat de flits niet helpt bij scherpstellen. Om het helemaal af te maken is de electronic viewfinder ronduit waardeloos: bij weinig licht is het beeld gewoon of zwart of ruist het de pan uit, waardoor hij nagenoeg onbruikbaar is.

Snel terug geven aan mijn vader, mijn Pentax is naar mijn mening echt een stuk beter.

Waar de volgende post over gaat? Geen flauw idee. Misschien ga ik eens wat meer foto's buiten nemen. Of toch eens prutsen met de instellingen, en misschien zelfs wel in Lightroom.

Volgende: Test eens de camera van een Lumia 950! Part 3 01-'16 Test eens de camera van een Lumia 950! Part 3
Volgende: Test eens de camera van een Lumia 950! part 1 12-'15 Test eens de camera van een Lumia 950! part 1

Reacties


Door Tweakers user mgizmo, maandag 14 december 2015 09:52

Ik ben gestopt met lezen na de foto's gezien te hebben zonder melding welke foto met welke camera geschoten is. Aan de hoeveelheid tekst heb je echt werk van gemaakt, top! Ik zou zoiets als een review bij de desbetreffende producten zetten.

Door Tweakers user Hkuit, maandag 14 december 2015 10:33

ik had dat ook, ongeveer 5 seconden; toen had ik door dat hij consequent van boven naar beneden de Lumia, de Sony en de Pentax plaatste.
(kom op, hoe gemakkelijk moet het je gemaakt worden...?)

Door Tweakers user RobinHood, maandag 14 december 2015 13:19

mgizmo schreef op maandag 14 december 2015 @ 09:52:
Ik ben gestopt met lezen na de foto's gezien te hebben zonder melding welke foto met welke camera geschoten is. Aan de hoeveelheid tekst heb je echt werk van gemaakt, top! Ik zou zoiets als een review bij de desbetreffende producten zetten.
Ik dacht dat het wel duidelijk zou zijn, omdat ik inderdaad telkens Lumia, Sony en Pentax gebruik, en ook de geschreven dingen staan in die volgorde.

Door hAl, vrijdag 25 december 2015 11:36

De Lumia heeft inmiddels een firmware update gekregen.
Maakt dat nog verschil denk je?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.