Test eens de camera van een Lumia 950! part 1

Door RobinHood op vrijdag 4 december 2015 18:52 - Reacties (4)
Categorie: Lumia 950, Views: 6.550

In het eerste deel van deze serie ga ik eens kijken hoe de Lumia 950 het doet tegen zijn neef de Lumia 820, maar ook heb ik direct mijn Pentax k10D erbij gepakt.

De instellingen zijn gewoon stock bij de smartphones, dus automatische witbalans en niet wezen prutsen met de sluitertijd. Er is geen zoom gebruikt, immers, die is toch digitaal. De 950 heeft eerst wat foto's in 8MP geschoten, en toen ik herinnerde dat 16MP ook kon, is hij daarop gezet. De Lumia 820 heeft telkens in 8MP geschoten.

De Pentax K10D had zijn kitlens op, en stond in de P stand, met als enige aanpassing dat de ISO op 200 stond, omdat vanaf 400 en hoger het al snel een ruisfeest wordt.

Eerste indrukken

Wat direct opvalt is de opstarttijd van de verschillende camera's.

De 820 is traag. Het opstarten van Lumia Camera duurt zeker 2-3 seconden, en ook het maken van een foto duurt even. Ook duurt het nadat hij op lock heeft gestaan even eer de camera er weer zin in heeft, en dit wordt alleen maar erger als je een stapel apps open hebt staan. De camera openen door in lock op de cameraknop te drukken duurt zeker 4 seconden.

De 950 is gelukkig een stuk sneller, en daardoor heel wat prettiger in gebruik. De camera-app openen duurt nog hooguit een seconde, en in lock nog geen 2 seconden. De foto zelf wordt voor mijn gevoel bijna instant genomen, net ietsje trager dan de K10D, maar zeker niet hinderlijk. Dankzij een lading RAM en stevige SoC maakt de hoeveelheid apps die openstaan weinig uit.

Zoals een spiegelreflex betaamt gaat alles bij de K10D snel. Aanzetten gaat eigenlijk direct, en als de camera scherpgesteld is, wordt de foto ook direct gemaakt. Heerlijk, en ik ben er ook zeker mee verwend.

De snelheid van het scherpstellen viel ook op.

De Lumia 820 doet dat even snel als ik van oudere compactcamera's gewend ben. Soms knap snel, maar soms duurt het ook wel een paar seconde eer hij beet heeft. Samen met de hoge opstarttijd en shutterlag maakt het de 820 niet echt geschikt is om even snel dat ene fotomomentje te pakken.

De 950 is natuurlijk weer lekker snel. Zeker 2x zo snel als met de 820, en samen met de snelle opstarttijd en lage shutterlag voelt de camera gewoon erg bruikbaar en prettig aan.

De K10D is wisselvallig. Zolang dingen redelijk stil staan en het duidelijk is waarop scherpgesteld wordt, is het het typische erg snelle, en vrij luide, scherpstellen van een SLR. Maar, bij weinig licht, beweging of als het niet echt duidelijk is waarop je nou wil scherpstellen, kan het lang duren, of gebeurt er helemaal niks.

Gelukkig hebben we de foto's nog!
Genoeg geluld, tijd voor foto's met daartussen nog meer gelul.

De foto's zijn telkens van links naar rechts genomen met de 820, de 950 en de K10D.


http://i.imgur.com/HtDh7KAt.jpghttp://i.imgur.com/lvUQVc9t.jpghttp://i.imgur.com/pfq29zht.jpg

Als eerste een foto van een knutselwerkje van mijn neefje, in de zon.
Bij de Lumia 820 valt op dat de kleuren erg flets zijn, ook valt de scherpte behoorlijk tegen.

De Lumia 950 is wel lekker scherp, maar maakt de kleuren echt over the top, waardoor de foto alsnog niet echt geweldig is.
De K10 doet het zoals ik verwacht had: erg mooie kleuren, gewoon zoals ze in het echt zijn, en mooi scherp.

http://i.imgur.com/0AdGNEYt.jpg
http://i.imgur.com/9nzpgHBt.jpghttp://i.imgur.com/m66VBOet.jpg

Een close-upje van de glitterzooi die mijn neefje gebruikt heeft. De afstand is de minimale afstand waarop ik de camera's kon laten focussen. Nog steeds in zonlicht

De 820 is weer erg flets, en alles wat niet in het midden van de foto is, is knap onscherp.

De 950 maakt er weer een kermis van, en vind ik te scherp. Ook zie ik, vooral in de lijm, veel paars, wat daar niet hoort.

De K10D moet je een stuk verder weg houden om te laten scherp stellen, maar heeft wel weer erg mooie kleuren. De scherpte vind ik een stuk natuurlijk, en er is ook veel minder paars te zien in onder andere de lijm.

http://i.imgur.com/xW4jGBrt.jpghttp://i.imgur.com/nMkKtrDt.jpghttp://i.imgur.com/UuhWdOxt.jpg

Exotische bloemen heb ik niet, maar mooi gekleurd fruit wel. Deze foto is genomen zonder flits, en ook zonder direct zonlicht. Het was zeker wat donkerder dan in een gemiddelde huiskamer


De 820 vind dit niet leuk. Felle kleuren zijn al met automagische witbalans niet zijn ding, echt scherp zijn ook niet, en als er dan ook nog wat minder licht is, gaat ie op zijn bek. De foto's zijn smudgy, een beetje schilderij is scherper

De 950 daarentegen is hier in zijn element. Ook al was er weinig licht, de foto ziet er uit alsof er gewoon zon scheen door het keukenraam, misschien door de F1.9 lens, misschien omdat hij er een mooi kermiskleuren sausje overheen gegoten heeft. Scherpte is vrij goed te noemen.

De K10D heeft low-light nooit echt leuk gevonden, en laat hier zijn ouderdom zien. Echt scherp is de foto niet, en hoewel de kleuren wel het meest realistische zijn, zijn ze niet zo mooi als de 950.

http://i.imgur.com/w8KzMQ7t.jpghttp://i.imgur.com/KhBma8At.jpghttp://i.imgur.com/dQY5bmkt.jpg

Dezelfde fruitsalade, maar dan met de ingebouwde flits.

Het is al minder smudgy, en de kleuren zijn al wat beter, maar echt geweldig doet de 820 het niet. 2 witte ledjes is niet echt veel, en dat is te merken. Ook is het papier opeens ietwat roze volgens mijn monitor.

De 950 laat eventjes een van zijn grote krachten zien: De drie natural light LED'jes. Die dingen zijn erg fel, maar zorgen ervoor dat de kleur niet aangetast wordt. Erg mooi resultaat.

Xenon is pro, zegt men. Het is zeker fel, dat is zeker, maar ook erg wit, en beide dingen zie je op deze foto. Van de natuurlijke kleuren blijft niet heel veel over.

http://i.imgur.com/PLPtjxOt.jpghttp://i.imgur.com/H9dTu0Ht.jpghttp://i.imgur.com/8yXM01Ot.jpg

Op naar buiten, om een mooie boom te fotograferen. Dit is al meer het soort foto's wat ik graag maak, en dankzij het tegenlicht een behoorlijke hel voor camera's.

Een mooie paarse boom stond daar volgens de 820. Echt veel scherpte is er wederom niet, maar op de paarse takken na kloppen de kleuren wel.
Volgens de 950 was de boom toch echt groen-geel, maar dat klopt niet. Grote kans dat ik met rich capture het een en ander zou moeten veranderen, maar zoals het nu is, is het niet best. Ook de takken lijken meer op een aquarel dan op een foto. Als ik een pluspuntje moet noemen, zou het zijn dat er niet heel veel paars is.

Groen met een beetje paars, aldus de Pentax. Het groen klopt, het paars niet echt. Goed scherp, dat wel.

http://i.imgur.com/FCz44Y4t.jpghttp://i.imgur.com/CuLUUI0t.jpghttp://i.imgur.com/jHDanQkt.jpg

De pest van deze foto is de boom in de schaduw, de blauwe lucht, en een mooi reflecterend wit huis.

Bij de 820 gloeien de huizen, en heeft de boom weer wat last van paars. Wel is er nog wat detail in de schaduw.

De huizen zijn al wat gedimd bij de 950, en er is ook meer detail in de schaduw. Wel kloppen de kleuren weer niet, en ook de kluwens van takken blijven lastig om mooi neer te zetten.

De K10D laat daken met een mooie paarse gloed zien, de huizen gloeien ook nog steeds, en er is wat weinig te zien in de details.

http://i.imgur.com/4fDm3vRt.jpghttp://i.imgur.com/zdwlWttt.jpghttp://i.imgur.com/NgNXwHut.jpg

Een mooie herfsttuin dan?

Eigenlijk wordt ik toch wel verdrietig van de 820 als ik deze foto zie. Hij heeft mij vroeger zoveel mooie foto's geschonken, maar in auto stand en bewolking is het toch wel erg triest. De foto is niet scherp, de kleuren zijn deprimerend. Niet best.

Gelukkig probeert de 950 mij op te fleuren met een mooie zomerse foto van een herfsttuin. Hij is weer erg scherp, maar de kleuren zijn weer wat over the top.

De K10D is natuurlijk mijn hoop in bange dagen: goede scherpte, goede kleuren.

http://i.imgur.com/SHwlne0t.jpghttp://i.imgur.com/jksz5wit.jpghttp://i.imgur.com/ZVNFuSkt.jpg

Viooltjes, in December, hoezo globalwarming?

De 820 heeft zijn standaard riedeltje: uitgebleekte kleuren, niet echt scherp. Toch vind ik dit al minder erg dan de vorige foto.

Ook de 950 doet zijn standaard riedeltje weer, alles wat de 820 te weinig heeft aan kleur, heeft de 950 teveel. Scherpte is weer erg goed.

De Pentax vind dit soort dingen niet zo heel leuk, de kleuren zijn wel okay, maar die uitstekende knop is maar lastig bij het scherpstellen. Hem wazig maken is niet echt de meest geweldige optie.

http://i.imgur.com/lj4v34wt.jpghttp://i.imgur.com/o7QnRZzt.jpghttp://i.imgur.com/CuV7NRrt.jpg

Low-light in het rommelschuurtje, niet echt pikdonker, maar zonder een lampje aan ga je niks vinden, met een lampje aan waarschijnlijk ook niet.

De 820 geeft een bak ruis mee, maar laat nog steeds meer licht zien dan er eigenlijk was.

De 950 heeft weer erg felle kleuren voor iets wat eigenlijk vrij donker is. Hij presteert in ieder geval behoorlijk goed in lowlight, beter dan ik verwacht had, ondanks de fijne ruis.

Lowlight en de K10D zijn dus geen vriendjes, en ook dat is hier te zien. Het probleem is vooral de sluitertijd van 0,5 seconde, veel plezier met stilhouden. Er zit een image stabliser op, maar ook die is beperkt in zijn nut.

http://i.imgur.com/DriTzHzt.jpghttp://i.imgur.com/JQYelrzt.jpghttp://i.imgur.com/8Uw7boCt.jpg

Laat er licht zijn! Hetzelfde schuurtje, maar nu met flits.

Of misschien ook wel niet, bij de 820 is het slecht te zien. Bij het fruit was de dubbele led al niet echt bijzonder, en nu valt ie zeker door de mand. Wat vooral opvalt zijn dat de kleuren opeens meer levendig zijn, als compensatie voor de witte flits.

De 950 geeft al een bak meer licht af, en de kleuren blijven gewoon hetzelfde. Voor een smartphone in de automaat stand vind ik dit een prima resultaat.

Xenon valt nu zeker op, donkere hoekjes no-more! En de grote sensor op al dat laatste beetje licht weer te vangen werkt nu ook zichtbaar beter.

Conclusie
Dit was nog maar een beginnetje, met van alles wat, maar je kan al de nodige conclusies trekken.

Zoals dat de 820 deze foto's niet leuk vond. Voor normaal point and shoot voldoet hij prima, maar bij dit soort testfoto's gaat hij gewoon op zijn bek, in ieder geval in de automaat stand. Fletse kleuren en weinig scherpte zijn de grootste minpunten. Doe daarbij de trage bediening, en het is wel duidelijk dat het geen echte camerafoon is.

Ook is het wel duidelijk dat je je spiegelreflex met de nieuwste camerafoon nog niet aan de wilgen hoeft te hangen. Zelfs de 9 jaar oude Pentax K10D, met kitlens, is bijna altijd beter dan de 950. Verbaast mij dat? Ja en nee. Ja, de sensor van de K10D is natuurlijk veel groter, en er zit een veel betere lens op, maar, anderzijds, het is een oud ding, en ik had zelf gedacht dat het verschil bij dit soort simpele foto's kleiner zou zijn.

En de 950 dan? Tja, de automatische witbalans is matig behalve in lowlight. De kleuren zijn te fel en daardoor niet natuurlijk. Sommige mensen vinden dat geweldig, maar ik heb liever gras wat er niet radioactief uitziet. Ook vind ik sommige foto's te scherp, maar dat zie je vooral als je de foto op ware grootte zet en van dichtbij gaat kijken.

De lowlight prestaties en de flits hebben mij wel positief verrast. Zowel met als zonder flits blijven de kleuren goed, en heb je veel details. De flits is fel genoeg voor normaal gebruik, en dat het eentje met natural light is, is zeker merkbaar.

De volgende keer
Gaat de 820 niet meer mee in de vergelijking. Het is immers knap zinloos, we weten nu wel dat de foto's niet geweldig zijn.

De bedoeling is dat ik eerst wat meer focus op waar de 950 in uitblinkt: low light. De Pentax gaat wel weer mee, en als betere vergelijking hoop ik de niet al te oude Powershot van mijn ouders mee te kunnen nemen.

Volgende: Test eens de camera van een Lumia 950! part 2 12-'15 Test eens de camera van een Lumia 950! part 2
Volgende: Het begin 12-'15 Het begin

Reacties


Door Tweakers user -Eraser-, vrijdag 4 december 2015 21:34

Mooie vergelijking heb je gemaakt. Over die overgesatureerde kleuren, volgens mij had de Lumia 1020 daar ook een beetje last van. Wel apart dat dat met de 950 nog steeds het geval is aangezien dat toen soms ook al als negatief werd gezien.

Bij de 1020 hielp het om raw foto's (DNG optie in camera-instellingen) te maken, daar waren de kleuren beter door minder nabewerking in vergelijking met jpeg. Misschien nog een optie om te proberen? ;)

Je zou ook de kleuren aan kunnen passen in Photoshop of iets dergelijks, ligt er een beetje aan hoeveel tijd je erin wil steken en wat de toepassing is (voor Facebook maakt het wellicht niet zoveel uit bijvoorbeeld).

Door Tweakers user RobinHood, vrijdag 4 december 2015 22:33

Spelen met RAW zit dan ook al in de planning voor deel 3 of deel 4. Eerst even wat meer spelen met lowlight, want dat de 950 daar goed in is, is behoorlijk bevredigend.

Door Tweakers user Daanoz, zondag 6 december 2015 09:18

Leuke blog! Ik ben zelf dan wel weer benieuwd of met manuele instellingen wel een vergelijkbaar resultaat kan worden neergezet.

De 950xl heeft in ieder geval een 4:3 verhoudings optie, maakt het vergelijken met de Pentax misschien makkelijker.

Door Tweakers user MarvinJames, dinsdag 8 december 2015 13:03

Kun je de kleuren op de 950 niet wat rustiger maken met de standaard instellingen? De wit-balans iets aanpassen helpt de felheid van de kleuren wat te dimmen.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.